Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

»Πυρηνικος τρομος γυρω απο την Ελλαδα

Στέλιος Μάινας http://www.aixmi.gr/index.php/pyrinikos-tromos-gyrw-ellada/


Από τον ανταγωνισμό για την βιομηχανική υπεροχή, φτάσαμε στην πυρηνική απειλή. Είναι γεγονός πως με τον ρυθμό, που οι ανταγωνιστικές κοινωνίες, τις τελευταίες δεκαετίες καταναλώνουν τα ενεργειακά αποθέματα, η ημερομηνία εξάντλησής τους, είναι απολύτως ορατή.
Πριν από ...μερικά χρόνια, οι κυβερνήσεις υιοθετούσαν το αμφίβολο αξίωμα: Πυρηνική Ενέργεια και Ασφάλεια ίσον Πράσινη Φτηνή Ενέργεια. Όλα αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αυτήν την εβδομάδα δοκιμασίας του τεχνολογικού γίγαντα που λέγεται Ιαπωνία, αποδείχτηκε πως η πυρηνική ενέργεια είναι η απόλυτη ασύμμετρη απειλή για την ανθρωπότητα – ακόμα και για τις πιο σχολαστικές κοινωνίες, όπως η φίλη Ιαπωνική. «Μετά τα δραματικά γεγονότα στην Ιαπωνία, ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ασφαλές και διαχειρίσιμο πρέπει να το ξεχάσουμε». (Έτινγκερ, Ευρωπαίος Επίτροπος στα θέματα Ενέργειας).
Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, η πυρηνική απειλή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που μας επιφυλάσσει η τροφοδότηση της κοινωνίας της υπερκατανάλωσης στην οποία ζούμε.
Όλα αυτά, όταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εκτιμούσε πως δέκα χώρες ήταν έτοιμες να εξετάσουν την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μίγμα και, μάλιστα, είχαν ξεκινήσει μελέτες των υποδομών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα δώδεκα μονάδες και βραχυπρόθεσμα δυο από ρωσικές και ιαπωνικές εταιρείες, η μία στο Ακούγιου, στη γειτονιά μας δηλαδή.
Ενώ στη Βουλγαρία, πέρα από το παλαιό ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/pyrinikos-tromos-gyrw-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: