Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

»Ο παραλογισμος της αδιακριτης διαφανειας

kassimatis@kathimerini.gr

Εδώ και αρκετό καιρό το Νεκροτομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (το μοναδικό της πρωτεύουσας) έχει μείνει με μόνον έναν νεκροτόμο. Η τελευταία φορά που είδαν οι γιατροί να εμφανίζεται μια προσληφθείσα νεκροτόμος ήταν προ μηνών. Η κοπέλα παρουσιάσθηκε στη δουλειά της μια ωραία πρωία, έπειτα από δέκα λεπτά είχε λιποθυμήσει, όταν ...συνήλθε έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανέναν και έκτοτε ούτε την ξαναείδαν ποτέ ούτε καν απάντησε στα τηλεφωνήματα που της έκαναν.
Κατανοητή η στάση της, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η περιγραφή της δουλειάς του ή της νεκροτόμου είναι πάνω κάτω η εξής: πραγματοποιεί μια περιμετρική τομή στο κρανίο του νεκρού και την αναδίπλωση του επάνω μέρους, ώστε ο ιατροδικαστής να εξετάσει τον εγκέφαλο, ακολούθως κάνει μία ακόμη κατά μήκος του στέρνου, για την εξέταση των εντοσθίων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δουλειά που προϋποθέτει προσόντα βοηθού Φρανκενστάν, την οποία δεν μπορεί να κάνει ο καθένας.
Ωστόσο, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ οι διορισμοί στο Νεκροτομείο Αθηνών γίνονται πλέον μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Επειδή όμως στη διαδικασία αυτή υπερτερούν τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια, που ευνοούν λ. χ. διαζευγμένες γυναίκες με παιδιά, το αποτέλεσμα είναι κανείς από τους προσλαμβανομένους να μην κάθεται στο Νεκροτομείο περισσότερο από μερικές ώρες (που, οπωσδήποτε, του μένουν αξέχαστες...). Οι επιπτώσεις της αδυναμίας να βρεθούν μέσω ΑΣΕΠ άνθρωποι πρόθυμοι να κάνουν αυτή τη σκληρή αλλά απαραίτητη δουλειά είναι ορατές στον χώρο του Νεκροτομείου, όπου επικρατούν αφροντισιά, ακαθαρσίες, αποχετεύσεις βουλωμένες και βρώμικα χειρουργικά εργαλεία. Η κατάσταση αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η διαφάνεια, όταν εφαρμόζεται απολύτως και αδιακρίτως, μπορεί να οδηγήσει στο παράλογο.
Για το συναρπαστικό επάγγελμα του νεκροτόμου - ταριχευτή θα μιλήσουμε αύριο! (Αστείο ήταν αυτό...)
Ανταρτοπόλεμος
Δεν είναι σκοπός μου να σας σοκάρω, αλλά επιτέλους βρήκα μια θέση του ΚΚΕ με την οποία συμφωνώ απολύτως. Σε εκδήλωση του κόμματος στη Φλώρινα, παρόντος και του γραμματέα του Κ. Κ. της ΠΓΔΜ, η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε την απαρέσκειά της για τον όρο «Εμφύλιος», που έχει καθιερωθεί από τη μεταπολίτευση και έπειτα για τα γεγονότα της περιόδου 1946 - 1949: «Οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν κυρίως τον όρο “εμφύλιος” ή “αδελφοκτόνος πόλεμος” και ως τέτοιος καταδικάζεται μετά βδελυγμίας, ανεξάρτητα για ποιο λόγο έγινε και πώς φθάσαμε εκεί. Οταν λένε “εμφύλιος” δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι υπήρχαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από τη μια μεριά οι λαϊκές δυνάμεις τις οποίες εξέφραζε πολιτικά το ΚΚΕ και οι σύμμαχοι του και από την άλλη ήταν οι εγχώριες αστικές δυνάμεις και οι ξένοι σύμμαχοί τους».
Κατ’ αρχάς, ενδιαφέρον έχει εδώ ότι για το ΚΚΕ ξένους συμμάχους διέθετε μόνο η επίσημη Ελλάδα, ενώ έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο λεγόμενος ΔΣΕ ενισχυόταν σταθερά από τις κομμουνιστικές δικτατορίες της εποχής, όπως μπορεί να διαβάσει ο καθένας στο έξοχο βιβλίο του Νίκου Μαραντζίδη «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας» από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Ως προς την αμφισβήτηση του όρου «Εμφύλιος», η κυρία Παπαρήγα έχει δίκιο. Ωστόσο, ας μη χρησιμοποιήσουμε φορτισμένους όρους, που αναξέουν πληγές, όπως «Συμμοριτοπόλεμος» ή «Αντισυμμοριακός Αγών». Ας συμφωνήσουμε να ονομάσουμε τα πολεμικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου «Ανταρτοπόλεμο», αφού περί ανταρσίας των κομμουνιστών εναντίον του καθεστώτος επρόκειτο. Γιατί να κρυβόμαστε, αφού δεν κρύβεται πια ούτε το ΚΚΕ; Εξάλλου, ο αληθινός Εμφύλιος, όπως συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης, ξεκίνησε το 1949 και έληξε, δυστυχώς, με νίκη της Αριστεράς το 1981. Η συνέχεια είναι γνωστή και μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση που δεν συμμαζεύεται...
His beoble
«They lofe me all my beoble. They would die to brotect me my beoble». Αθάνατοι λόγοι του Αδελφικού Ηγέτη της Λιβύης στην αγγλική γλώσσα, από τη χθεσινή συνέντευξή του με ξένους δημοσιογράφους σε καφετέρια της Τρίπολης. (Η καταγραφή είναι, βεβαίως, με τη φωνητική ορθογραφία).
Μεγαλεία
Ελπίζω ειλικρινώς οι πληροφορίες μου να μην ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/03/2011_434388


Δεν υπάρχουν σχόλια: