Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

»Τα τρια θηλυκα

της Τζίνας Δαβιλά http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.dolce&id=5879


Παρατηρώ το φεγγάρι. Φωτεινό, ολοστρόγγυλο, σε τροχιά διαρκή. Κάθε φορά που στρέφω το βλέμμα μου στον ουρανό ανακαλύπτοντας την άχλη του φεγγαριού σκέπτομαι όλους αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή. Δικούς μου και μη. Μεγάλους μικρούς. Νωρίς ή αργά. Μια μικρή δύναμη, ενέργεια, ό,τι τέλος πάντων μένει από τον καθένα τους ταξιδεύει στο ..σύμπαν, στο γνωστό γαλαξία, σε άλλο. Περνά σαν ασημόσκονη μπροστά από το φεγγάρι, κάνει μια χορευτική φιγούρα, ρίχνει ένα βλέμμα προς τη γη, πάει να πλησιάσει, το μετανιώνει και γυρίζει πίσω στην αμίλητη δράση του σύμπαντος.
Μεγάλος έρωτας το φεγγάρι. Από μικρή στις σκιές του έβλεπα μάτια, μύτη και στόμα. Του έφτιαχνα στο νου μου μέχρι και χαμόγελο. Δεν μου αρέσουν τα σκυθρωπά, κατσουφιασμένα πρόσωπα. Χαζεύω τα θλιμμένα, γουστάρω τα χαμογελαστά.
La lune το φεγγάρι στα γαλλικά. Γένους θηλυκού. Γαλλία. Παρίσι. Η γοητευτική πόλη. Έκδηλος ο ερωτισμός της. Μου αρέσει η προφορά της γλώσσας, το στραμπούληγμα του ρο που γίνεται γο, λατρεύω τα τραγούδια της, τα φώτα της, τα γλυκά της, τα καφέ της, τα αρώματα της, τον αισθησιασμό της. YSL Opium Eau de Toilette, μυρωδιές από γιασεμί και σανταλόξυλο.
Η επίθεση. Γένους θηλυκού. Ερωτική επίθεση, σεξουαλική επίθεση, λεκτική, κοινωνική, άδικη, παράλογη. Μια επίθεση όλη μας η ζωή. Για το καλό ή το κακό. Για το μπρος και το πίσω. Την «έπεσε» η Γαλλία στη Λιβύη. Μακελειού το ανάγνωσμα. Τα’πε ο Σιδέρης εδώ στο protagon από την αρχή: «Από επαναστάτης… μακελάρης». Ποιος είναι μεγαλύτερος; Ο τρελός ή ο έχων σώας τα φρένας; Εκτός και αν δεχτούμε ότι στην τρέλα απαντάμε με τρέλα. Και ποιος ξέρει πού θα σταματήσει; Ελέγχεται;
Η εξουσία. Γένους θηλυκού. Άτιμο πράγμα. Ξεχνάς, ξεπουλάς, ξεχαρβαλώνεσαι. Όλα στο ξε-. Κάποιος, από αυτούς που έχουν μετατραπεί σε ενέργεια, είναι πια μόνο ψυχή που ταξιδεύει στο σύμπαν χορεύοντας μπρος στο δίσκο του φεγγαριού και ίσως παρατηρώντας τη γη από μακριά, είχε πει: «Τον άνθρωπο τον βλέπεις στο μεθύσι, στον θάνατο και στην εξουσία». Άτιμο θηλυκό το τελευταίο. Συνώνυμη με την κατάχρηση, την υπερβολή, την αλαζονεία, την ξερολίαση, τη σκληρότητα, τη βία, την μανία, την καταστροφή. Μαγεύει η εξουσία. Και ξεχνά και πιθανότητες και εξελίξεις.
Ένα αρσενικό ο πλανήτης που καθορίζεται μόνο από θηλυκά. Όχι από αυτά της γυναικείας θηλυκότητας, αλλά από εκείνα τα στριμμένα, αγάμητα, αιμοβόρικα, ηλίθια της καταστροφής. Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: