Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Οι καλες προθεσεις και ο Κινεζος μπουκ

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5728



Στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορείς να βρεις σωστή απόφαση ούτε σε υπόδειξη πλαγίου άουτ. Ομως ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής έδωσε μία υπόσχεση που θα μπορούσε να στρίψει το τιμόνι προς διαφορετική κατεύθυνση. Εστειλε μία επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία την καλεί να αναλάβει τη διεξαγωγή του... πρωταθλήματος. Αυτό δεν είναι δα και το χτύπημα που κόβει το γόρδιο δεσμό. Αλλωστε η Σούπερ Λίγκα κληρονόμησε όλες τις παθογένειες της Α' Εθνικής και, ούτως ή άλλως, οι ίδιοι άνθρωποι θα βρίσκονται πάλι με το πούρο στο στόμα στις καρέκλες των επισήμων.
Δείχνει, όμως, ένα δείγμα προθέσεων που θα διατηρούν καλή σχέση με την ειλικρίνεια, αν υλοποιηθούν και τα άλλα μέτρα της επιστολής Μπιτσαξή προς την ΕΠΟ.Ο γραμματέας τους ζητεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάκλησης ξένων διαιτητών, προειδοποιεί για διακοπή επιχορήγησης και ζητεί από τη Σούπερ Λίγκα να αλλάξει καθεστώς λειτουργίας. Μη χαμογελάσετε ειρωνικά, γιατί η πρώτη ανάγνωση αφήνει και θετικές εντυπώσεις. Ειδικά η ιδέα για μετάκληση ξένων διαιτητών ανάβει σαν λάμπα που διώχνει σκιές από τους διαδρόμους των αποδυτηρίων. Ας έρθουν να σφυρίξουν Σουηδοί ή Νορβηγοί, διαιτητές που δεν θα κριθούν από την ομοσπονδία τους για την επίδοση τους στην Ελλάδα. Μα δεν δωροδοκούνται οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί; Ολοι έχουν την τιμή τους, αλλά θα είναι μάλλον δύσκολο ως αδύνατο να βρεθεί επαφή με έναν Σκανδιναβό διαιτητή λίγες ώρες πριν σφυρίξει ένα παιχνίδι. Το «Βαγγέλη ψάξου μόνος σου» του Μπέου προς τον «Βαγγέλη» που ήθελε να πιάσει διαιτητή, θα στοιχειώσει στα τηλεφωνήματα μεταξύ των παραγόντων.
Ομοίως, η διακοπή της επιχορήγησης των ΠΑΕ και η διάρρηξη κάθε οικονομικής σχέσης που διατηρεί μαζί τους η Πολιτεία, θα πρέπει να επιβληθούν άμεσα, χωρίς καμία μικροπολιτική αναστολή. Αν είναι δυνατόν, ας αποσυρθεί και η Αστυνομία από τους αγώνες, επιβαρύνοντας τα ταμεία των ΠΑΕ με το κόστος φύλαξης.
Ομως υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο βρόγχος στο λαιμό του ποδοσφαιρικού υποκόσμου θα σφίξει αν και όταν οι ελληνικές ομάδες βγουν από το στοίχημα. Οχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το διεθνές νόμιμο. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Να αναλάβει το πρωτάθλημα η ΕΠΟ και στη συνέχεια να απαγορεύσει την τοποθέτηση της διοργάνωσης της στα κουπόνια του στοιχήματος. Και μετά τους αφήνεις να μαθαίνουν καντονέζικα, μήπως βγάλουν άκρη με τον Ασιάτη μπουκ που τρώει μύτες και αυτιά άτακτων παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: