Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Ραδιενεργη απειλη, μετα τα ριχτερ και το τσουναμι

Ελευθεροτυπία,


ΙΑΠΩΝΙΑ: 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι - Εκατομμύρια χωρίς νερό και ρεύμα
1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα
Μετά τον σεισμό-«γίγαντα» των 8,9 Ρίχτερ και το ...φονικό τσουνάμι, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τώρα τον τρόμο της ραδιενέργειας καθώς δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος ενώ η εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκλυση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η αφύσικα υψηλή πίεση στους αντιδραστήρες.Την ίδια στιγμή σε τουλάχιστον 1.400 υπολογίζονται οι νεκροί και αγνοούμενοι, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για χίλιους τραυματίες, εκατοντάδες αγνοούμενους και τεράστιες υλικές ζημιές. Εικόνες που μεταδίδονται από εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς καταγράφουν ισοπεδωμένα χωριά, διαλυμένα κτήρια σε δρόμους πόλεων, τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες από τα σεισμικά κύματα.

Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση και το τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η αστυνομία.

Πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση.

Περίπου 784 άτομα εξακολουθούν να..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=258795

Δεν υπάρχουν σχόλια: