Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

»ΠορτογαλΙα: ενα βημα πριν την «τροικα»

09:57 ''Ε''24/3

Ολοταχώς προς τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ οδεύει η Πορτογαλία, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των νέων μέτρων λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας. Η παραίτηση του Ζοζέ Σόκρατες και η προσφυγή στις κάλπες είναι ό,τι χειρότερο θα περίμεναν οι ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή τους Σύνοδο στις... Βρυξέλλες.
Έχοντας προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ο Ζοζέ Σόκρατες, κράτησε το λόγο του και πλέον η Πορτογαλία βυθίζεται πιο βαθιά στην οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει άμεσα την προοπτική προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, κάτι που ο Σόκρατες είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πράξει ως πρωθυπουργός.

Ο Σοσιαλιστής Σόκρατες ανακοίνωσε πως υπέβαλε το βράδυ της Τετάρτης την παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, μετά την απόρριψε του νέου πακέτου μέτρων της κυβέρνησής του η οποία, ως κυβέρνηση μειοψηφίας, είχε την ανάγκη της στήριξης της αντιπολίτευσης. Ο Σόκρατες θεωρούσε απαραίτητη τη νέα δέσμη μέτρων προκειμένου η Πορτογαλία να επιτύχει την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που την μαστίζει, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η απώλεια της ψηφοφορίας «αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις για να κυβερνήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή του.Στον πυρήνα του νέου πακέτου μέτρων, το οποίο απορρίφθηκε στη συνεδρίαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, βρίσκονται οι επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες και η αύξηση της φορολογίας.
Πριν την ψηφοφορία, τα συνδικάτα είχαν προχωρήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις, εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα.
Η πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία ήταν ότι χειρότερο θα ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=59026950

Δεν υπάρχουν σχόλια: