Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

»Της κοινωνΙας μας παιδια ειναι οι αστυνομικοι

Tου Aγγελου Σταγκου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι η καλύτερη του κόσμου. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ήταν διαφορετική αφού αποτελεί κομμάτι μιας εξαιρετικά μέτριας και με πολύ χαμηλές επιδόσεις κρατικής μηχανής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αστυνομία καλείται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τη θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας στη... χώρα μας. Της εγκληματικότητας που έχει λάβει πλέον βίαια χαρακτηριστικά κινηματογραφικού τύπου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν δικαιολογημένα μέσα σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Το πώς και το γιατί αυξήθηκε τόσο η εγκληματικότητα, αλλάζοντας ταυτόχρονα ποιοτικά, έχει βέβαια σημασία για κοινωνικές και πολιτικές αναλύσεις, αλλά δεν αλλάζει τίποτα στην αποστολή της αστυνομίας. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα και να περιφρουρεί τους πολίτες. Γι’ αυτό υπάρχει και αυτό απαιτεί η κοινωνία.
Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική η αστυνομία. Μία προϋπόθεση είναι να έχει τα μέσα για να εκτελεί την αποστολή της και η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ότι δεν τα έχει, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία. Μία άλλη προϋπόθεση είναι να έχει τη συμπαράσταση της κοινωνίας και να αισθάνεται μέρος της και στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η αστυνομία λειτουργεί σε εχθρικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Για λόγους που ανάγονται στην πολιτική ιστορία του τόπου, αλλά και στα αριστερά σύνδρομα που επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό και διαμόρφωσαν τη συλλογική νοοτροπία στα χρόνια της μεταπολίτευσης, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο. Μήντια, κόμματα και οργανώσεις την επικρίνουν με κάθε ευκαιρία, προβάλλουν τα λάθη και τις αποτυχίες της, υποβαθμίζουν τις επιτυχίες της, δεν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_03/03/2011_434481

Δεν υπάρχουν σχόλια: