Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

»Και η γραφειοκρατΙα πάντα αλωβητη

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 23/3

Τελικά φαίνεται πως το φαινόμενο είναι διαχρονικό. Απ' όσο θυμάμαι, πάντα έξω τα πηγαίναμε καλύτερα απ' όσο μέσα. Και το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Μετά τη Διάσκεψη Κορυφής και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου ήρθε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για την ενίσχυση και... εδραίωση του μηχανισμού στήριξης. Εξω πάμε ανέλπιστα καλά.
Το πρόβλημα είναι ότι μέσα δεν ισχύει το ίδιο. Κι αυτό όχι επειδή οι προβλέψεις του μνημονίου για την ύφεση, την ανεργία ή τον πληθωρισμό έχουν πέσει έξω. Σε μια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν ασφαλείς και σίγουρες προβλέψεις. Εκείνο που δεν πάει καλά είναι οι αποδόσεις των μέτρων που λαμβάνονται.
Οπως η γραφειοκρατία, για παράδειγμα. Είναι ένα φαινόμενο που έχει πολλά κοινά με τη φοροδιαφυγή. Και όχι μόνο επειδή είναι εξίσου υπονομευτικά για την πορεία της χώρας, αλλά και επειδή έχουν απειληθεί με αφανισμό απ' όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, πλην όμως αυτές έρχονταν και παρέρχονταν, αλλά φοροδιαφυγή και γραφειοκρατία παρέμεναν αλώβητες.
Με μία εξαίρεση. Τα ΚΕΠ του Μπένου. Και τα αποκαλώ έτσι διότι δεν τα θεωρώ ευρύτερο κυβερνητικό επίτευγμα. Ιδέα και έργο ενός ικανού ανθρώπου ήταν και τίποτα άλλο. Και, δυστυχώς, δεν μας έχουν προκύψει πολλοί ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=58956981

Δεν υπάρχουν σχόλια: