Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

»3 ανασες 3 θηλιες

Ελευθεροτυπία,Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

* ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ * ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΝΑΣΑ * ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Τρόικα μέχρι και το 2023
Η τρόικα ήρθε για να μείνει. Μέχρι το 2023, οπότε και τοποθετείται η εξόφληση της τελευταίας δόσης από το ευρωπαϊκό δάνειο των 80 δισ. ευρώ, θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι δανειστές, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους. Η επιβολή νέων μέτρων είναι...
προδιαγεγραμμένη, πλέον των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής δίνει παροδική ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν λύνει το οξύ πρόβλημα χρέους που επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Σε αυτό συνηγορούν τα κρυφά σημεία της συμφωνίας των 5 αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες:
1 Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια από 4,5 χρόνια της αρχικής συμφωνίας για τα 80 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού τμήματος του συνολικού δανείου των 110 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί ανάλογη συμφωνία με το ΔΝΤ για τα άλλα 30 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής. Το αρχικό Μνημόνιο προέβλεπε εξόφληση εντός διετίας μετά την τριετή περίοδο χάριτος, δηλαδή μέχρι το 2018, προκαλώντας έτσι υπέρογκη δανειακή επιβάρυνση (περίπου 70 δισ. ευρώ ετησίως) στη διετία 2014-2015.
Πλήρης έλεγχος
Με τη νέα συμφωνία η εξόφληση ξεκινάει μετά τα ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=259184

Δεν υπάρχουν σχόλια: