Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

»Εκτος «βαρεων» 250.000 εργαζομενοι

«E» 8/3

Η «ώρα της κρίσης» έφτασε για τους περίπου 700.000 εργαζόµενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα. Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία καλείται µέχρι τον Μάιο να παραδώσει πόρισµα µε τα επαγγέλµατα που θα παραµείνουν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης, έστειλε επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και συνδικάτα), µε την οποία τους καλεί να ορίσουν εκπροσώπους στη νέα επιτροπή. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων πρέπει να...

οριστούν εντός 15 ηµερών και µέσα στο επόµενο τρίµηνο η επιτροπή καλείται να παραδώσει το τελικό πόρισµα µε τις προτάσεις τους.
Στόχος των αλλαγών είναι ο αριθµός των εργαζοµένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα να «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στο µνηµόνιο, όπου αναφέρεται πως οι εργαζόµενοι στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% του εργατικού δυναµικού.
Ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεαστούν όσοι εργαζόµενοι έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν µε το «παλαιό» καθεστώς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται ειδική ρύθµιση µε βάση την οποία δεν θα θιγούν όσοι εργαζόµενοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα.
Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, οι ρυθµίσεις θα «τρέξουν» σταδιακά για να αποφευχθούν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Ετσι οι πρώτες αλλαγές αναµένεται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου 2012 και µε βάση τον σχεδιασµό του υπουργείου Εργασίας θα εφαρµοστούν σε… δόσεις.
Σε όσα επαγγέλµατα αποχαρακτηριστούν έρχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στους µισθούς αλλά και στις συντάξεις. Συγκεκριµένα οι εργαζόµενοι θα κληθούν να αντιµετωπίσουν:
Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συµπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης. Δηλαδή θα υπάρχει «εξίσωση» µε τις ρυθµίσεις που ισχύουν και για όσους εργαζόµενους δεν είναι στα βαρέα.
Τη µείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον µήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδοµα.
Τη µείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσµα της µείωσης των µισθών.
Σε πρώτη φάση στο «µικροσκόπιο» της επιτροπής θα µπουν επαγγέλµατα, όπου η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών εργασίας (και εποµένως δεν είναι πλέον βαρέα και ανθυγιεινά). Παράλληλα θα καταγραφούν περίπου 15 επαγγέλµατα, τα οποία σήµερα είναι στη λίστα αλλά σταδιακά εκλείπουν (π.χ. καταµετρητές κερµάτων στις συγκοινωνίες).
Σηµειώνεται πως η λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από 25 χρόνια.
ΜΕΡΙΜΝΑΔικλίδες για τους «παλιούς»
Ασφαλιστικές δικλίδες θα υπάρξουν για όσους εργαζόµενους είναι κοντά στη...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=56548951

Δεν υπάρχουν σχόλια: