Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

»Τηλεβαβουρα αντι διαλογου

Tου Aλεξη Παπαχελα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας είναι το πώς γίνεται ο δημόσιος διάλογος για πολύ σοβαρά θέματα. Προσπαθήστε να καταλάβετε, αν έχετε την υπομονή, τι ακριβώς συμβαίνει με τους γιατρούς μέσα από ένα «πρωινάδικο» ή κάποια βραδινά τηλεπαράθυρα! Είμαι βέβαιος, γιατί το έπαθα και εγώ, ότι δεν θα βγάλετε καμία απολύτως άκρη.
Κατ’ αρχήν σπανίως διεξάγεται αυτό που θα ...μπορούσε κανείς να αποκαλέσει μια οργανωμένη συζήτηση με αρχή, μέση και τέλος. Απολαμβάνουμε κοκορομαχίες μεταξύ πολιτικών ή καυγάδες υπουργών και συνδικαλιστών. Διαπιστώνουμε το πόσο τραγικά είναι τα πράγματα γι’ αυτούς που βρίσκονται παγιδευμένοι στη μέση, τους ασφαλισμένους και ασθενείς οι οποίοι εξηγούν το πρόβλημά τους. Είναι εξαιρετικά όμως σπάνιες οι συζητήσεις με πραγματικούς ειδικούς ή μη συνδικαλιστές, οι οποίοι μπορούν να αναλύσουν τεχνοκρατικά το πρόβλημα, τα συν και τα πλην μιας μεταρρύθμισης χωρίς να αερολογούν ή να χρησιμοποιούν φτηνιάρικα συνδικαλιστικά τεχνάσματα. Λείπουν από την πλειοψηφία των τηλεοπτικών παραθύρων ή τηλεκαφενείων οι «Τριχόπουλοι», οι άνθρωποι που έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα και θα έπρεπε η άποψή τους να έχει ένα ιδιαίτερο βάρος.
Αυτό που τελικά μένει σε όλους μας είναι μια απίθανη «βαβούρα», ένα τρελό πανηγύρι καυγάδων, ύβρεων κ. λπ. που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κατανόηση του προβλήματος. Τα πράγματα έχουν οριακά βελτιωθεί ασφαλώς, μια και παλαιότερα ήταν μεγάλο ταμπού να αναζητηθεί η αλήθεια πίσω από τα στερεότυπα των συνδικαλιστών. Και τώρα είναι δύσκολο γιατί περιμένουν οι ιεροκήρυκες του λαϊκισμού για να χαρακτηρίσουν κάποιον «παπαγαλάκι» ή φίλο του τέταρτου Ράιχ ή δεν ξέρω τι άλλο. Η δουλειά μας, όμως, είναι να μην μένουμε στα στερεότυπα και τα κλισέ, να μην σεβόμαστε ταμπού και φετίχ και να αναλύουμε με σοβαρότητα περίπλοκα προβλήματα. Γι’ αυτό υπάρχουν, πέραν των «παντογνωστών» σχολιαστών των παραθύρων και των φωνακλάδων συνδικαλιστών, οι ειδικοί, οι άνθρωποι που ξέρουν ακριβώς γιατί μιλάνε.
Φοβούμαι ότι δεν θα σοβαρευτούμε ως χώρα αν δεν ...διαβαστε εδωhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_29_10/02/2011_431981

Δεν υπάρχουν σχόλια: