Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

»Και ο Τσομσκι ζητα Επιτροπη Λογιστικου Ελεγχου για το ελληνικο χρεος

tvxs.gr.


Πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το ελληνικό χρέος, ώστε να διαπιστωθεί ποιο μέρος του είναι «απεχθές», με βασικό επιχείρημα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αδύνατο να αποπληρωθεί στο σύνολό. Μεταξύ των φωνών αυτών και ο διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, που υπέγραψε το ...αίτημα της πρωτοβουλίας για σύσταση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, τονίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε» το χρέος.
Ήδη εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια κίνηση συγκέντρωσης υπογραφών σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συγκροτηθεί η διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, με πρωτοβουλία των καθηγητών του πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθη Κουβελάκη και του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο tvxs.gr, ο κ. Λαπαβίτσας είχε υπογραμμίσει πως «η χώρα μπορεί να αρνηθεί την αποπληρωμή χρέους, το οποίο θα αποδειχθεί μη νομιμοποιημένο, είτε γιατί δεν είναι διατηρήσιμο είτε γιατί οι συμβάσεις είναι προβληματικές. Η νομιμοποιητική βάση είναι η προστασία της κοινωνικής ζωής της χώρας, αλλά και η ευθύνη των πιστωτών που δάνεισαν τεράστια ποσά χωρίς στοιχειωδώς να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Δε μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιό ποσοστό του χρέους θα διαγραφεί. Θα πρέπει πρώτα να γίνει στάση πληρωμών και μετά να διερευνηθεί το χρέος από μια ανεξάρτητη επιτροπή. Θα διαπιστώσουμε έτσι τι πραγματικά συμβαίνει και ποιό μέρος του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί. Πάνω απ’ όλα βέβαια απαιτείται αποφασιστικότητα και βούληση να προστατευθεί η ζωή των εργαζομένων».
Ανάλογη πρόταση για σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου του δημόσιου χρέους, κατά τα πρότυπα του Εκουαδόρ, είχε καταθέσει στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Σκοπός μας να “ξεσκονίσουμε” τους λογαριασμούς μας. Σκοπός η πολυσυζητημένη διαφάνεια. Να βρούμε ποιό κομμάτι αυτού του χρέους είναι προϊόν διαφθοράς. Επομένως παράνομο ή απεχθές. Και το αρνούμαστε». Ανάλογη αναφορά έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι η ΕΛΕ πρέπει να ελέγξει τη νομιμότητα όλων των συμβάσεων και το κατά πόσο εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον. Εντός του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως προς την κυβέρνηση έκκληση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση ΕΛΕ.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της ΕΛΕ, «Μία τέτοια επιτροπή δεν θα μπορούσε να γίνει από τη Βουλή, καθώς όλες όσες έχουν συσταθεί μέχρι τώρα κατέληξαν σε φιάσκο. Στη δική μας θα συμμετάσχουν σωματεία, κοινωνικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις με εμπειρία που δεν έχουν σχέσεις όμως με την εξουσία, καθηγητές πανεπιστημίων και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο». Σκοπός της επιτροπής θα είναι να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις (π.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens, των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Γκόλντμαν Σακς κ.ά.) για να αποκαλυφθεί πώς και γιατί εκτινάχθηκε το χρέος.
Την πρωτοβουλία στηρίζουν προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο συνταγματολόγος και πανεπιστημιακός Γιώργος Κατρούγκαλος, που γνωμοδότησε για την αντισυνταγματικότητα του Μνημόνιου, ο Λόταρ Μπίσκι, πρώην πρόεδρος του Die Linke και σημερινός πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συγγραφέας και ερευνήτρια από τη Χιλή, σύμβουλος κινημάτων και αριστερών λατινοαμερικάνικων κυβερνήσεων Μάρτα Χάρνεκερ και ο ευρωβουλευτής από το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία Ζ. Γκουσμάο.
Τη σχετική αίτηση υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα και ο Αμερικανός γλωσσολόγος και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, που εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να μάθουν πώς και γιατί δημιουργήθηκε.
Στο Εκουαδόρ, πάντως, όπου συστήθηκε μια ανάλογη διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, (Debt Autiding Committee), με πρωτοβουλία του προέδρου Φερνάντο Κορέα, επέτρεψε να γίνει ένα «κούρεμα» του χρέους που είχε συναφθεί με έκδοση ομολόγων της τάξης του 65%. Ο Ερίκ Τουσέν, που είχε συμμετάσχει ενεργά στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού είχε δηλώσει πριν από περίπου 1 χρόνο πως «η στάση πληρωμών του δημοσίου χρέους και η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, που θα προσδιορίσει τις ευθύνες των πιστωτών για την εκτίναξή του η οποία θα επιτρέψει την σοβαρή του μείωση αποτελεί μονόδρομο πλέον για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: