Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

»Οχι αλλα ημιμετρα

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 22/2

Διάβασα τα μέτρα που σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Πολιτισμού για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και η άποψή μου γι’ αυτά συνοψίζεται σε μία και μόνη λέξη: τρίχες. Ή, για να το εκφράσω αναλυτικότερα, όσοι θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι οι οργανωμένοι και οι χούλιγκαν, δεν έχουν καταλάβει τίποτα και αποκλείεται και να καταλάβουν. Οι παράγοντες είναι το πρόβλημα και πρωτίστως οι ...παράγοντες των δύο «αιωνίων». Και το αντικείμενο της αντιπαλότητας δεν είναι ο τίτλος του πρωταθλητή με την έννοια που ήταν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τώρα ο τίτλος συνοδεύεται κι από τα 15 ως 20 εκατομμύρια που αποφέρει η συμμετοχή στο Champions League. Γι’ αυτά γίνονται όλα.
Απλή κατά συνέπεια η λύση και από μια άποψη δοκιμασμένη. Το θέμα είναι αν υπάρχει το κουράγιο για απλές αλλά σκληρές λύσεις. Οταν η Θάτσερ είδε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, απέσυρε τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μετά προχώρησε και στα άλλα μέτρα, που μετέτρεψαν τα αγγλικά γήπεδα σε παράδειγμα προς μίμηση. Αν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου φιλοδοξούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για το ποδόσφαιρο, το παράδειγμα της Θάτσερ είναι μονόδρομος. Με μερεμέτια δεν διορθώνεται η κατάσταση. Χρειάζονται παρεμβάσεις που θα γκρεμίσουν αυτό που σήμερα αποκαλείται «ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο» και θα δρομολογήσουν ένα νέο ξεκίνημα.
Αλλωστε, για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε όταν χρόνο με τον χρόνο η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο και σε όλους τους άλλους ανοίγει και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να κλείσει στο αμέσως προσεχές μέλλον; Αν το δέλεαρ των 20 εκατομμυρίων εκλείψει, αυτόματα οι οπαδικοί στρατοί θα πάψουν να χρηματοδοτούνται, τα όποια άλλα μέτρα θα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=55406998

Δεν υπάρχουν σχόλια: