Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

»Ποιος δινει σημασια στη Μερκελ;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
«E» 22/2

Τεράστια είναι η πολιτική ζημιά που υπέστη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τη συντριπτική ήττα του κόμματός της, των χριστιανοδημοκρατών, στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου. Το ότι η γερμανική Δεξιά θα έχανε αυτές τις εκλογές ήταν βέβαιο εκ των προτέρων. Δεν ήταν άλλωστε κάτι ασυνήθιστο. Κάθε άλλο. Επί μισόν και πλέον αιώνα συνεχώς (!), το Αμβούργο το κυβερνούσαν αδιαλείπτως οι σοσιαλδημοκράτες: από το ...1946 ως το 2001 συγκεκριμένα.
Κατ’ εξαίρεση το κέρδισαν οι δεξιοί το 2001, εντελώς συμπτωματικά ? και μάλιστα εξαιτίας δύο συμπτώσεων ταυτόχρονα! Η πρώτη ήταν ότι οι χριστιανοδημοκράτες είχαν υποψήφιο μία ιδιόμορφη προσωπικότητα, τον Καρλ - Φρίντριχ Αρπ βαρώνο φον Μπόιστ ή Ολε φον Μπόιστ, όπως ήταν το πιο λαϊκό του όνομα. Ο φον Μπόιστ πέτυχε ένα... άθλιο εκλογικό αποτέλεσμα, το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της Δεξιάς στο Αμβούργο ? μόλις 26,2%! Η δεύτερη σύμπτωση ήταν ότι εκείνη τη χρονιά, το 2001, εμφανίστηκε στο Αμβούργο ως διάττων αστήρ ένας ιδιόρρυθμος ακροδεξιός δικαστής, ο Ρόναλντ Σιλ, που κατέβηκε στις εκλογές και τίναξε στον αέρα το πολιτικό κατεστημένο του Αμβούργου παίρνοντας το φανταστικό ποσοστό του 19,4%!
Ο Ολε φον Μπόιστ άδραξε την ευκαιρία. Συμμάχησε με τον Ρόναλντ Σιλ, πήρε και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια και πέρασαν με μόλις... 5,1% το όριο του 5% και μπήκαν στην τοπική βουλή - δημοτικό συμβούλιο και έτσι πήραν το ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=55406999

Δεν υπάρχουν σχόλια: