Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

»Τριτοκοσμικα φαινομενα

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 21/2

Ηταν πάνσοφη εκείνη η φράση του Σημίτη πως «αυτή είναι η Ελλάδα». Αλλωστε δικαιώνεται καθημερινά. Το Σάββατο, για παράδειγμα, δικαιώθηκε από τα όσα έγιναν στο στάδιο «Καραϊσκάκη». Σε κάθε δυνατό επίπεδο. Και με τις αθλιότητες των διαιτητών, και με την αφοπλιστική ομολογία του προέδρου του Ολυμπιακού ως προς την ποιότητα του ήθους του, και με την εισβολή των ανεγκέφαλων και την... επίθεση εναντίον των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού. Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτό το ποδόσφαιρο έχουμε κι αυτό το ποδόσφαιρο μας αξίζει. Οι τριτοκοσμικοί λαοί δεν δικαιούνται τίποτα καλύτερο.
Και μη σας φανεί βαρύς ο χαρακτηρισμός, διότι αυτό είμαστε. Μια τριτοκοσμική χώρα όπου η διαφθορά και η λογική του «εγώ να τη βολέψω και οι άλλοι ας πάνε να πηδηχτούν» ισχύει σε κάθε μορφής δραστηριότητα. Και φυσικά και στο ποδόσφαιρο. Ο εκάστοτε ισχυρός επιβάλλει το «δίκιο» του, οι αγώνες και τα πρωταθλήματα κρίνονται στα παρασκήνια, τα θεσμικά όργανα προσαρμόζονται στο στάτους κβο και οι αθλητικογράφοι ή αβαντάρουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και συμβιβάζονται με όσα απαράδεκτα συμβαίνουν.
Ενα μικρό παράδειγμα: κατάντησαν να είναι μόνιμο φαινόμενο στα γήπεδα των θεωρούμενων «μεγάλων ομάδων» -και με ασύγκριτα ακραία περίπτωση το «Καραϊσκάκη»- οι κροτίδες και τα καπνογόνα. Ρώτησα χθες το μεσημέρι φίλο μου αθλητικογράφο τι θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε ιταλικό, αγγλικό ισπανικό γήπεδο αν οι οπαδοί δημιουργούσαν την ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=55362994

Δεν υπάρχουν σχόλια: