Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

»Να πουλησουμε το χωραφι του παππου

Πέτρος Μάρκαρης http://www.aixmi.gr/index.php/poulisoume-xorafi-tou-pappou/


Εντάξει, να δεχτώ ότι ήταν ατόπημα της τρόικας ότι έσπευσε να ανακοινώσει την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για να συγκεντρωθούν 50 δισ. στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ανακοινώσεις τέτοιας βαρύτητας ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.
Πέραν, όμως, του ατοπήματος, τι ήταν αυτό το φοβερό που... ανακοίνωσε η τρόικα; Ας προσπαθήσουμε να το δούμε μέσα από μια σειρά από «αφελείς» ερωτήσεις.
Ερώτηση πρώτη: Τι θα έκανε κάποιος που χρωστάει, αλλά δε διαθέτει όλο το ποσό, για να εξοφλήσει το χρέος του στο ακέραιο; Θα πρότεινε στο δανειστή του να του δώσει ένα ποσό έναντι και να ξοφλήσει το υπόλοιπο αργότερα. Αυτό ακριβώς είπε και η τρόικα: «Πληρώστε ένα μέρος της οφειλής σας, για να αναδιαρθρώσετε το υπόλοιπο χρέος και, μάλιστα, με χαμηλότερο τόκο».
Αν το δούμε ψύχραιμα, θα διαπιστώσουμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευνοϊκή, από τη στιγμή που αδυνατούμε να πληρώσουμε ολόκληρο το δημόσιο χρέος και είναι βέβαιο ότι θα μας βουλιάξουν οι τόκοι.
Άλλωστε, το ίδιο λένε από την πρώτη μέρα ο Πολ Κρούγκμαν, ο Ντάνιελ Ρουμπινί, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου και Γερμανίας, αλλά και ένα σωρό άλλοι διεθνούς κύρους οικονομολόγοι: Aν δεν αναδιαρθρώσουμε το χρέος δε θα βγούμε από το λούκι, όσες περικοπές κι αν κάνουμε.
Ερώτηση δεύτερη: Γιατί τότε μας πιάνει ταραχή, επειδή η ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/poulisoume-xorafi-tou-pappou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: