Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

»Ουαι υμιν υποκριται

του Νίκου Μπίστη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5301


Παρακολουθώ εμβρόντητος εδώ και τρεις μέρες την πατριωτική ανάταση Τύπου, τηλεδημοσιογράφων, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, εμπόρων, νταλικέρηδων, φαρμακοποιών και άλλων πολλών στην πράγματι άκομψη- αυτή είναι η μόνη κριτική που πατάει στα πόδια της- παρέμβαση της τρόικας. Και θα συμφωνήσω μετά από πολλά χρόνια με την ...διαπίστωση του ΚΚΕ ότι για την ταμπακιέρα η αντίδραση τους είναι υποκριτική.
Το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού μοντέλου που σε όλες τις παραλλαγές του- σοσιαλιστικές και μη -κατέρρευσε παγκοσμίως και προφανώς και στην χώρα μας, η οποία στο χείλος της χρεοκοπίας έτρεξε στους δανειστές με όρους δεδομένους και υπογεγραμμένους στο μνημόνιο. Το άλλο μοντέλο δεν υπάρχει κουτόφραγκος έτοιμος να το χρηματοδοτήσει.(Διαβάστε την εξαιρετική συνέντευξη του Γιόσκα Φίσερ στο Βήμα της Κυριακής) Ήδη από την συμμετοχή στην ΕΕ η χώρα μας- όπως και κάθε άλλη χώρα, μικρή ή μεγάλη- εκχωρεί ένα μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας στο υπερεθνικό σύνολο. Όποιος, όπως το ΚΚΕ και οι πάσης φύσεως απομονωτιστές θέλει να πορευτεί μόνος του στον κόσμο, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης και στα όρια της χρεωκοπίας, έχει δίκιο να φωνάζει. Οι υπόλοιποι όμως υποκρίνονται και εξαπατούν τον κόσμο. Και δεν είναι λίγοι: Η κυβέρνηση δηλώνει θιγμένη στην αξιοπρέπεια της και διαρρέει την δυσαρέσκεια της για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Λες και το θέμα είναι επικοινωνιακό. Όμως το παραμύθι με το καλό βασιλόπουλο που δεν ήθελε και τον κακό δράκο που τον υποχρέωνε τέλειωσε από την ώρα που βασιλόπουλο, δράκος και λοιπά ξωτικά υπέγραψαν από κοινού το μνημόνιο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις τέλειωσε η συνέντευξη της τρόικας έβγαλε τον περιχαρή κ. Σταϊκούρα να κραδαίνει το πρόγραμμα της ΝΔ και να φωνάζει: «Σας τα λέγαμε εμείς για τα 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και δεν μας πιστεύατε». Απολύτως φυσιολογικά ακολούθησε το ερώτημα στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο: « Άρα θα στηρίξετε το μέτρα της τρόικας;». « Όχι, βέβαια» απάντησε εκείνος « γιατί έχουμε καταψηφίσει το μνημόνιο». Και αυτοί θέλουν να κυβερνήσουν- πάλι- την χώρα.
Η αντίδραση των τηλεοπτικών παρουσιαστών και σχολιαστών συναγωνίζεται σε υποκρισία ορισμένους πολιτικούς και μάλλον τους αφήνει πίσω. Άκουγα τον Πόουλ Τόμσεν της τρόικας να εξηγεί ότι είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες οι αντιδράσεις ορισμένων κλάδων όπως οι ιδιοκτήτες φορτηγών και οι φαρμακοποιοί γιατί ξεβολεύονται με το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία για την οικονομία της χώρας. Διαπίστωση που την έχουν κάνει κατ’ επανάληψη όλοι οι λογικοί οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και άνθρωποι με κοινό νου. «Στοχοποιούν κλάδους. Ποιοι είναι αυτοί που παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στα εσωτερικά μας;» ρώταγε δημοσιογράφος που στην καθημερινή του στήλη γράφει ακριβώς αυτά που επισήμανε ο Τόμσεν. Είναι αυτό που λέμε ότι μπορείς να πάρεις άριστα στα γραπτά και μηδέν στα προφορικά. Μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα να βλέπουμε τα στραβά. Όχι και οι ξένοι…
Μια άλλη γνωστή τηλεοπτική προσωπικότητα, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου απεφάνθη ότι χώρα βρίσκεται υπο την κατοχή της τρόικας που στοχοποιεί κλάδους. Είναι ο ίδιος που φώναζε να σταματήσει η απεργία των φορτηγατζήδων γιατί στέγνωσε η αγορά. Εμείς μπορούμε να τα βάζουμε με τους φορτηγατζήδες μας. Όχι και οι ξένοι….
Όσο πολιτική ηγεσία και διαμορφωτές της κοινής γνώμης φοβούνται να μιλήσουν την γλώσσα της αλήθειας και άλλοτε κρύβονται πίσω από την τρόικα, άλλοτε την δαιμονοποιούν οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι απρόβλεπτες. Να ευχόμαστε μόνο να μην προσχωρήσει και η Μέρκελ στο κίνημα «Δεν πληρώνω- δεν πληρώνω».
*Ο Νίκος Μπίστης είναι Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: