Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

»Η Βουλη των δικηγορων

Του Πασχου Μανδραβελη καθημερινη

Το καλό είναι ότι οι βουλευτές μετέχουν πλέον ενεργά στη νομοθετική διαδικασία. Επαψαν να λειτουργούν σαν στρατιωτάκια ακούνητα κι αμίλητα, που απλώς επικυρώνουν ή καταψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πιέζουν για αλλαγή των νομοσχεδίων, και -όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο- πετυχαίνουν τροποποιήσεις. Το κακό είναι ότι όλες οι τροποποιήσεις για τις... οποίες πιέζουν και, δυστυχώς επιτυγχάνουν, έχουν σκοπό τη συντήρηση σημερινών στρεβλών καταστάσεων, τη διατήρηση προνομίων συντεχνιών και γενικώς το φρενάρισμα κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ετσι, τον τελευταίο καιρό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «επαναστάτησαν» για δύο πράγματα: Πρώτον, το απαράγραπτο δικαίωμα του Ελληνα (ψηφοφόρου τους) να χτίζει όπου θέλει κι όσο θέλει. Το νομοσχέδιο της κ. Τίνας Μπιρμπίλη, που απαγορεύει την κατάτμηση αγροτεμαχίων κάτω των δέκα στρεμμάτων σε περιοχές Natura, βρήκε τη σθεναρή αντίσταση, πρωτίστως βουλευτών της Χαλκιδικής, ενός πανέμορφου τόπου που βιάστηκε από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη. Παρά τις «βελτιώσεις» που επιχειρεί η υπουργός, το νομοσχέδιο δεν θα περάσει, για να συνεχιστεί το καρακατσουλιό στην ύπαιθρο.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο υποχώρησε ατάκτως η κυβέρνηση είναι η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών από μέλη διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων κατά «κοινή απαίτηση όλων των πτερύγων της Βουλής». Με άλλα λόγια, ένας δικηγόρος της Αθήνας δεν μπορεί να συμπτύξει εταιρεία με ένα συνάδελφό του στη Θεσσαλονίκη. Αυτά, όπως είπε και ο κ. Βορίδης, είναι «ιδεολογήματα ελευθερίας».
Αυτή η «ανταρσία» μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, αφού ένας...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_22/02/2011_433516

Δεν υπάρχουν σχόλια: