Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

»Ό,τι να ‘ναι!

Σταμάτης Μαλέλης http://www.aixmi.gr/index.php/oti-na-nai/

Το «ό,τι να ’ναι» είναι μια αγαπημένη φράση των νέων. Με αυτήν προσδιορίζουν το αλλοπρόσαλλο, το χωρίς αρχές. Όταν λενε για έναν φίλο τους «αυτός είναι ό,τι να ’ναι» θεωρούν ότι κάνει ό,τι του έρχεται στο κεφάλι χωρίς να το πολυσκεφτεί και, κυρίως, χωρίς, αρχές.
Αυτήν ακριβώς την πολιτική ζούμε ως κοινωνία αυτή την περίοδο και, μάλιστα, σε... μια κρίσιμη και ιστορική καμπή. Διάβαζα, λοιπόν, σε αριστερή εφημερίδα, αριστεριστική θα την έλεγα πριν από μερικά χρόνια, ότι η Μέρκελ θέλει να μας κάνει… μικρές Γερμανίες!!! Δηλαδή, σύντροφοι, τι ακριβώς θέλει να μας κάνει; Μικρές καπιταλιστικές υπερδυνάμεις που θα εκμεταλλευόμαστε τους άλλους λαούς και θα μεταφέρει την υπεράξια στις ελληνικές… πολυεθνικές!!! Ό,τι να ’ναι, σύντροφοι. Μικρές Ινδίες, θέλει να μας κάνει.
Κόβει ή καταργεί η κυβέρνηση ανούσιους οργανισμούς και η παραδοσιακή Αριστερά σηκώνει το κόκκινο λάβαρο της επανάστασης «κάτω τα χέρια από το Δημόσιο». Αν δεν κάνω λάθος, οι ίδιοι οργανισμοί είχαν χαρακτηρισθεί από τα έντυπα της Αριστεράς ως «εκτροφεία σκανδάλων», αλλά και ως οργανισμοί «βολέματος των ημετέρων»!!! Αλλά πέρα από αυτή την αντίθεση, το θέλουμε το Κράτος και πόσο μεγάλο; Και κάτι άλλο πιο σημαντικό. Σε ποιόν ανήκει και ποιός ο ρόλος αυτού του Κράτους;
Κατά τον Μαρξ τα πράγματα είναι πεντακάθαρα. Το Κράτος είναι το όργανο καπιταλισμού της αστικής τάξης, το οποίο περιφρουρεί την πλουτοκρατία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λένιν, δεν νοείται επανάσταση χωρίς κατάληψη και πλήρη καταστροφή του Κράτους της αστικής τάξης.
Όταν ο Πουλαντζάς τη δεκαετία του ‘70 προσπάθησε να πείσει τους συντρόφους ότι το Κράτος έχει αλλάξει μορφή και σε αυτό έχουν εισχωρήσει και τα λαϊκά στρώματα, ήθελαν να τον κρεμάσουν ανάποδα. Ακόμα θυμάμαι τις εφημερίδες τοίχου για τον «ρεβιζιονιστή» Πουλαντζά και ακόμη περισσότερο για τον χαρακτηρισμό «λακές» του καπιταλισμού που του απηύθυναν. Τώρα τι έγινε, σύντροφοι; Το αστικό Κράτος έγινε φιλολαϊκό; Ό,τι να ’ναι!!!
Διαβάζω σε εφημερίδα της Αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στο να γίνει Αργεντινή!!! Μα, φίλοι μου της δεξιάς πλευράς, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Αργεντινή, η Χιλή, το Μεξικό ήταν μέρος του νεοφιλελεύθερου πειράματος της σχολής του Σικάγο και του Μίλος Φρίντμαν.
Τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα του υπερτροφικού και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/oti-na-nai/

Δεν υπάρχουν σχόλια: