Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

»Επαναστατικο Συμβουλιο στη Λιβυη

enet.gr, 07:16 Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Διεθνής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Γενεύη
Επαναστατικό Συμβούλιο στη Λιβύη
Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα σύνορα της Λιβύης
Στη δημιουργία επαναστατικού συμβουλίου προχώρησαν οι εξεγερμένοι Λίβυοι, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ απέρριψαν το ...ενδεχόμενο συνομιλιών με το καθεστώς Καντάφι. Οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζουν στην Τρίπολη όπου θα αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη. Παράλληλα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών απ΄όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γενεύη προκειμένου να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Καντάφι, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι μετανάστες που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη και έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.
Χιλιάδες ξένοι εργάτες κυρίως από την Αίγυπτο έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας και ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό επισημαίνει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των εξεγερμένων, με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον να δηλώνει κατά την μετάβασή της στη Γενεύη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την αντιπολίτευση.
"Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά [...] Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί", δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια, υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ομοφώνως αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι και άνοιξε το δρόμο για την παραπομπή των ηγετών του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ελέγχουν της πόλεις που βρίσκονται στα ανατολικά της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγάζης, όπου ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις πριν από 10 ημέρες, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός επαναστατικού συμβουλίου, που θα μιλά εκ μέρους τους.
"Δεν είναι μεταβατική κυβέρνηση, στόχος του...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=255175

Δεν υπάρχουν σχόλια: