Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

»Τα 343 κλειστα που αλλαζουν

Ελευθεροτυπία,Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 343 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ * ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΕΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ * ΠΙΘΑΝΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Απελευθερώνουν» επαγγέλματα χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι!
Πάνω από 500 επαγγέλματα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των υπουργείων προς «απελευθέρωση». Περιλαμβάνουν από κομμωτές, τεχνικούς, εμπόρους, ξενοδόχους, μηχανικούς, έως τους ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Περίπου 350 από αυτά τα επαγγέλματα είναι βέβαιο ότι θα... δεχτούν τον Ιούνιο δραστική αλλαγή των όρων που διέπουν την άσκησή τους. Τα υπόλοιπα είναι είτε «υπό επεξεργασία» είτε θεωρούνται «ελεύθερα».
Κόμμωση α λα ελληνικά στα επαγγέλματα (και της κομμωτικής) από την κυβέρνηση Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τα υπουργεία και έχουν φτάσει στη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκλήθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ως ο βασικός εκπρόσωπος των «θιγόμενων» επαγγελματιών που «φωτογραφίζει» αλλά δεν αναφέρει ονομαστικά (όπως συμβαίνει με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές) το σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μία εβδομάδα πριν, κατά την πρώτη ανάγνωση η Ν.Δ. είχε ζητήσει από τη ΓΣΕΒΕΕ λίστα των πιθανών «θιγόμενων» την οποία δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει «λίστα», επικαλούμενο την πιθανότητα να «ξεχάσει» κάποιους επαγγελματίες.
Γι' αυτό και «πέταξε» το.. μπαλάκι στους ενδιαφερόμενους. Κάλεσε όποιον από τους εκατοντάδες κλάδους που εκτιμούν ότι θίγονται να δηλώσουν εντός 4 μηνών τής «αντιρρήσεις» τους ζητώντας εξαίρεση. Αν αυτή δεν γίνει δεκτή (με προεδρικό διάταγμα), τότε από το τέλος Ιουνίου θα αρθούν μία σειρά από περιορισμοί, αρκετοί από τους οποίους σχετίζονται με την πολυνομία, και εμποδίζουν την εύκολη άσκηση των δραστηριοτήτων.
Το ζήτημα είναι σύνθετο, καθώς ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: