Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

»Oταν ο ρεαλισμος εχει παει βολτα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
«E» 12/1

Η αρχή είχε γίνει με τις δημοτικές εκλογές και τότε ήταν που πρωτακούστηκε ο ισχυρισμός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς της από το ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες. Βέβαια, οι επαναληπτικές αλλά και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν άλλα έδειξαν, αλλά απτόητος ο Α. Σαμαράς εξακολουθούσε να βλέπει την ψαλίδα κλεισμένη. Και συνεχίζει να το κάνει.
Ωστόσο, το θέμα μας δεν είναι αν και σε ποιο βαθμό έκλεισε ή ...κλείνει η ψαλίδα, αλλά με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό. Αν δηλαδή η βασική αιτία είναι το πλήθος των σκληρών μέτρων που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση ή αν συμβάλλει σ’ αυτό και η πολιτική της ΝΔ και η απήχησή της στην κοινή γνώμη. Κι αυτό γιατί μόλις χθες άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κομπάζει πως «η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εκμηδενίστηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», διεκδικώντας δάφνες για το επίτευγμα.
Οι αριθμοί εν προκειμένω είναι αμείλικτοι. Δείχνουν μια θεαματική πτώση του ποσοστού των αποφασισμένων να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, αλλά εξίσου θεαματική είναι και η πτώση του σχετικού δείκτη και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας. Κι εύλογα, υποθέτω, διερωτώμαι για ποιο λόγο καμαρώνει ο Σαμαράς.
Η τελευταία δημοσκόπηση -και η μοναδική που έχει δείξει τη διάφορα κάτω από το 4 έως 4,5%- εμφάνιζε το ΠΑΣΟΚ στο 22% και τη ΝΔ στο 20%. Αρα έδειχνε το κυβερνητικό κόμμα να χάνει το 50% της δύναμής του και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 40% της δικής του σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009. Αν αυτή είναι ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=50156950

Δεν υπάρχουν σχόλια: