Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

»Oταν η ΠολιτεΙα κοροϊδευει

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 4/1

Καλά τα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλά τα λέει κι ο πρωθυπουργός, καλά τα λέμε όλοι μας για τη φοροδιαφυγή και όσους την ασκούν, αλλά κάποτε σ’ αυτήν τη χώρα θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι σχέσεις είναι αμφίδρομες. Κι όπως το κράτος θέλει και πρέπει να εισπράττει τους φόρους που δικαιούται, έτσι και οι πολίτες θέλουν και πρέπει να εισπράττουν τα όσα τους οφείλει η Εφορία.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για... συμψηφισμό των υποχρεώσεων προς την Εφορία και των απαιτήσεων από αυτήν είναι σωστή. Και όσο γρηγορότερα προχωρήσει τόσο περισσότερο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κράτους. Δεν γίνεται ν’ αξιώνει κάποιος συνέπεια από τους άλλους και ν’ αποδεικνύεται ασυνεπέστατος ο ίδιος. Ενα κράτος που επιβάλλει πρόστιμα σε όποιους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντί του, είναι αδιανόητο να καθυστερεί την απόδοση, και μάλιστα άτοκα, των δικών του οφειλών επί δύο και τρία χρόνια.
Αλλά δεν είναι μόνο ότι το κράτος χρωστάει και δεν πληρώνει. Είναι και το γεγονός ότι αυτοί στους οποίους χρωστάει είναι, κατά τεκμήριο, οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους φορολογούμενοι, υπό την έννοια ότι έχουν υποβάλει δηλώσεις, έχουν καταβάλει φόρους εισοδήματος ή κερδών, έχουν πληρώσει ΦΠΑ και γενικά έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία και αναμένουν από την Πολιτεία να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
Πριν από μερικές μέρες έληξε η ιστορία των περαιώσεων. Η Πολιτεία κάλεσε εταιρείες και ιδιώτες να κλείσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους μαζί της. Κι ανταποκρίθηκαν. Με τις δικές της εκκρεμότητες απέναντί τους τι θα γίνει; Αφού ούτε έλεγχοι εκκρεμούν πια, ούτε αμφισβητήσεις ως ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=49198950

Δεν υπάρχουν σχόλια: