Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

»Ανοιξαν την πορτα για τα κλειστα

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ Ελευθεροτυπία

Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους μηχανικούς ξεκινά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πρώτο βήμα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί κάνουν λόγο για κατά παραγγελία απόφαση Η Ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε παράνομο το σύστημα καθορισμού ελάχιστων αμοιβών για τους 105.000 μηχανικούς της χώρας, υποχρεώνοντας το Τεχνικό Επιμελητήριο να το καταργήσει μέσα σε 60 ημέρες ώστε οι ...αμοιβές να διαμορφώνονται ελεύθερα και όχι με προκαθορισμένο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση «βίαιου» ανοίγματος επαγγέλματος ως προς τις ελάχιστες αμοιβές και αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που λειτουργούν με ελάχιστες αμοιβές, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι ορκωτοί λογιστές, οι μεσίτες κ.ά., για τους οποίους το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση στην οποία κατέληξε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 60.000 ευρώ, «το ΤΕΕ με αποφάσεις της διοικούσας επιτροπής του υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών».
Το ΤΕΕ υποχρεώνεται να μη λάβει ποτέ ξανά άμεση ή έμμεση απόφαση για τον καθορισμό ή την αναπροσαρμογή των αμοιβών των μηχανικών για τη μελέτη και την επίβλεψη οικοδομών και να αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης καλείται να αναπροσαρμόσει εντός δύο μηνών το μηχανογραφικό σύστημα, ώστε να απορρίπτονται αυτομάτως τα αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο. Ουσιαστικά δηλαδή υποχρεώνεται να καταργήσει το σύστημα. Για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Η υπόθεση των μηχανικών απασχολούσε τις...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=242474

Δεν υπάρχουν σχόλια: