Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

»Η ανυπακοη θα κανει ζουγκλα τη χωρα

Πέτρος Μάρκαρης http://www.aixmi.gr/index.php/anypakoi-zougla-xwra/


Τι είναι αυτό που μας έπιασε και θεωρούμε πράξη αντίστασης τη μη τήρηση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων; Τον τελευταίο καιρό τα παραδείγματα συσσωρεύονται. Ο δήμος και οι κάτοικοι της Κερατέας έχασαν όλες τις προσφυγές, που έκαναν για να σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο δήμο τους, αλλά εκείνοι εξακολουθούν να ανθίστανται, αψηφώντας τις αποφάσεις.
Το «no passaran» των ...υπερασπιστών της Μαδρίτης, που αντιστέκονταν στα στρατεύματα του Φράνκο, στον ισπανικό εμφύλιο, εκφυλίζεται σε «no passaran» του Δήμου Κερατέας κατά των ΧΥΤΑ.
Το δικαστήριο κηρύσσει την απεργία των σωματείων του ΟΑΣΑ παράνομη και καταχρηστική, αλλά εκείνοι συνεχίζουν παρόλα αυτά τις απεργίες τους, χωρίς καμιά επίπτωση. To κίνημα των διοδίων περνάει μεγάλη άνθηση, έστω και αν τα διόδια εφαρμόζονται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δεν πληρώνει φόρους, δεν καταβάλλει το ΦΠΑ, τώρα δεν πληρώνει και διόδια.
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου κέντρων διασκεδάσεως δηλώνει επίσημα πως, αν περάσει ο καινούργιος αντικαπνιστικός νόμος, δε θα τον εφαρμόσουν. Το ίδιο είπαν, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, και οι πρυτάνεις για τον καινούργιο νόμο για τα πανεπιστήμια.
Το φαινόμενο αυτό της ανυπακοής στους νόμους αναπτύσσεται παράλληλα με ένα κύμα βίας, που κατακλύζει σταδιακά την ελληνική κοινωνία. Άρχισε το 2008 με την εξέγερηση μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνεχίστηκε με τα θύματα της τράπεζας Marfin και τώρα επεκτάθηκε σε προπηλακισμούς και επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων και σε τοιχοκολλημένες προκηρύξεις κατά δημοσιογράφων.
Θα μπορούσε κανείς εύκολα, όσο και δικαιολογημένα, να ρίξει την ευθύνη σε ένα κυβερνητικό σύστημα, το οποίο ψηφίζει αβέρτα νόμους που δεν τους εφαρμόζει και εκδίδει αποφάσεις, πολλές από τις οποίες δεν εκτελεί ποτέ.
Το πρόβλημα πάει, ωστόσο, πολύ πιο βαθιά και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/anypakoi-zougla-xwra/

Δεν υπάρχουν σχόλια: