Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

»Ναι στην καταργηση του ασυλου‏

Θέμης Λαζαρίδης http://www.aixmi.gr/index.php/nai-stin-katargisi-toy-asyloy/


Υποστηρίζω ανεπιφύλακτα την πρόταση του ΛΑΟΣ, της ΝΔ, και άλλων μικρότερων κομμάτων για κατάργηση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου. Το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να βοηθήσει στο να μεταπειστεί και το ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημα ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος αλλά ότι δεν εφαρμόζεται», είναι έωλο. Η διάταξη περί ασύλου είναι ένας κακός νόμος και ...μεσοβέζικες λύσεις, όπως αυτή που επιχείρησε η μεταρρύθμιση Γιαννάκου, είναι αναποτελεσματικές.
Είναι απαραίτητο να αρχίσουμε με έναν ορισμό. Στο άρθρο αυτό ως «πανεπιστημιακό άσυλο» (ΠΑ) ορίζεται η απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο 2 του νόμου 1268/1982. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, παραβίαση του ασύλου μπορεί να γίνει μόνο από την αστυνομία. Το ξεκαθαρίζω διότι συχνά στον όρο ΠΑ δίνεται, αυθαίρετα και άρρητα, ένας άλλος ορισμός, αυτός της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ο λόγος είναι ότι καθώς το άσυλο έχει γίνει ταμπού, δεν είναι επιτρεπτό να είναι κανείς αντίθετος σε αυτό.
Γι’ αυτό κάποιοι άλλαξαν τη σημασία του όρου. Αυτή η δισημία δημιουργεί απίστευτη σύγχυση, με αποτέλεσμα η συζήτηση περί ασύλου να θυμίζει Όργουελ. Μια ένδειξη της σύγχυσης αυτής είναι ο ισχυρισμός από κάποιους (βουλευτές μάλιστα!) ότι το ΠΑ είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. Λάθος. Κατοχυρωμένο στο άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όχι η απαγόρευση εισόδου της αστυνομίας. Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Ειπώθηκε, επίσης, ότι η κατάληψη της Νομικής παραβίασε το άσυλο. Σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό, αυτό δεν αληθεύει. Αλλά και σύμφωνα με τον δεύτερο ορισμό είναι αμφίβολο ότι αληθεύει, εφόσον δεν παρεμποδίστηκε η διδασκαλία ή η έρευνα. Αυτό που έγινε ήταν οικειοποίηση δημόσιου χώρου χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, κάτι που φυσικά είναι παράνομο, αλλά δεν έχει σχέση με το άσυλο.
Δεν θα επαναλάβω τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του ΠΑ, είναι χιλιοειπωμένα. Θα επικεντρώσω στα αποτελέσματα που θα έχει ή δεν θα έχει η κατάργηση αυτή.Ενδεικτικά, κάποια πράγματα που θα πετύχει είναι τα εξής:α) Θα αφαιρέσει ένα πρόσχημα που η αστυνομία συχνά χρησιμοποιεί για να αποποιηθεί των ευθυνών της.β) Όταν ένας κοινός κακοποιός καταδιώκεται από την αστυνομία δεν θα μπορεί να διαφύγει εισερχόμενος στο πανεπιστήμιο.γ) Όταν κάποιοι επιτίθενται σε φύλακες (όπως έγινε επανειλημμένα στο ΑΠΘ) ή βάζουν φωτιά, η αστυνομία και η πυροσβεστική θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν χωρίς κανένα δισταγμό. Βέβαια, και τώρα έχει τη δυνατότητα η αστυνομία να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν το κάνει γιατί «δεν θέλει να μπλέξει».Δεν είναι πρακτικό να ζητάμε από έναν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/nai-stin-katargisi-toy-asyloy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: