Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

»Νεες μεγαλες διαδηλωσεις στην Αιγυπτο

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης κι όχι την παραίτησή του. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος συνεχίζει να διαδηλώνει στο Κάιρο.
Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο του Καΐρου καθώς αστυνομία και... στρατός άνοιξαν πυρά κατά των εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου, λίγς μόνο ώρες μετά την ομιλία του με την οποία απέπεμψε την κυβέρνηση και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στη διάψευση των ελπίδων.

«Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.

Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.

Υποχώρησε η κυβέρνηση του Μουμπάρακ

Σε διάγγελμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης του, χωρίς ωστόσο να δηλώσει παραίτηση ο ίδιος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμετάσχει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Μετανιώνω τις απώλειες τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των αστυνομικών», δήλωσε. «Αυτές οι διαδηλώσεις και ό,τι είδαμε νωρίτερα δεν θα γίνονταν σε χώρο που δεν θα δινόταν η ελευθερία της έκφρασης», επεσήμανε και συνέχισε: «πάντα θα εκφράζω αυτές τις ελευθερίες αλλά υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ της
...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2011_375605

Δεν υπάρχουν σχόλια: