Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

«Καλός» και «κακός»
«E» 13/1

Ευρωπαϊκό «αέρα» επιχειρεί να δώσει, έστω και συμβολικά, στις σχέσεις με την Ελλάδα η κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Eτσι, ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα είναι ο Σάσο Στέφκοφ. Ο οποίος είχε υπηρετήσει ως «πρέσβης» της χώρας του στην ΕΕ και, προσφάτως, στο γραφείο του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είχε θέσει ως... προτεραιότητα τη διεύρυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αν και είναι προφανές ότι ο ρόλος του «κακού» στο θέμα της ονομασίας παραμένει στον ίδιο τον Γκρούεφσκι.
ΙσορροπίεςΟ πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Αντώνης (Τόνυ) Νικολαΐδης, που υπηρετεί τώρα ως γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εξωτερικών, τοποθετείται τελικά ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή. Ελληνας της διασποράς, προερχόμενος από την περιοχή, ο πρέσβης Νικολαΐδης γνωρίζει άριστα την αραβική γλώσσα και τουλάχιστον θα έχει ενδιαφέρουσα αποστολή το επόμενο διάστημα, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς Αραβες φίλους και τους... νέους φίλους, δηλαδή το Ισραήλ.
ΜαρτυρίεςΜια και το θέμα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, για όσους ενδιαφέρονται υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο. Αρκετές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και στη δικαστική διαδικασία. Συγκλονιστικές περιγραφές περιλαμβάνει και το βιβλίο για τον Μιλτιάδη Μ. Νικολάου «Ημερολόγιο από το Μέτωπο» (εκδόσεις «Κασταλία»), ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με τους γιους του από τους Γερμανούς. Στο βιβλίο περιέχεται η μαρτυρία της κόρης του, που επέζησε, και η οποία περιέγραψε με λεπτομέρειες την τραγωδία της οικογένειάς της. Μια τραγωδία που επαναλήφθηκε σε πολλές οικογένειες του Διστόμου, και ακόμη ζητά δικαίωση.
«Ποδαρικό» στη Συγγρού;Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει -για...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420&subid=2&pubid=50418975

Δεν υπάρχουν σχόλια: