Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

»ΕπικΙνδυνοι θεατρινισμοΙ

Tου Αλεξη Παπαχελα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι που παίζουν οι πολιτικοί με τη διερεύνηση μεγάλων σκανδάλων. Είναι τόσο επικίνδυνο, που μερικές φορές σκέπτομαι ότι, όσο κυνικό και αν ακούγεται, θα ήταν καλύτερο να μην είχαν γίνει ποτέ οι εξεταστικές επιτροπές για τα διάφορα σκάνδαλα. Ο κόσμος θα είχε θυμώσει αν είχε συμβεί αυτό, αλλά είναι πολύ πιθανό να θυμώσει πολύ περισσότερο τώρα, καθώς βλέπει διάφορες υποθέσεις να... οδηγούνται οριστικά στην παραγραφή, και τα κόμματα να παίζουν την κολοκυθιά με μεγάλη ελαφρότητα με τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται ευθύνες.
Η κυβέρνηση γνώριζε καλά ποια θα ήταν η κατάληξη της επιχείρησης «καθαρά χέρια». Ενας πρωτοετής της Νομικής μπορούσε να εξηγήσει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί και πόσο ανόητο ήταν το κατασκεύασμα περί διακίνησης μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με ορισμένους ακύρωνε την παραγραφή. Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε την όλη διαδικασία.
Τι νόημα είχε λοιπόν μια εξεταστική επιτροπή όταν ξέραμε όλοι το αποτέλεσμα; Και όμως. Αν επρόκειτο για μια σοβαρή, επαγγελματική έρευνα, θα είχε νόημα. Αν δηλαδή οι επικεφαλής και τα μέλη της επιτροπής ήξεραν να ψάξουν, έβρισκαν κατάλληλους συνεργάτες και τολμούσαν να «σπάσουν αυγά», θα είχαμε την ικανοποίηση πως η αλήθεια έλαμψε. Ακόμη και αν μια Εξεταστική δεν έστελνε κανέναν σε προανακριτική λόγω παραγραφής, η κοινή γνώμη θα άκουγε αλήθειες, θα έβγαζε πραγματικά συμπεράσματα για το ποιος φταίει και ποιος όχι, και θα καταδίκαζε απερίφραστα τους ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_23/01/2011_429839

1 σχόλιο:

Κλεάνθη είπε...

Επικίνδυνοι "θεατρινισμοί" ή επικίνδυνοι θέατρα δημοσιογράφοι??