Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

»Η διαφανεια και το προβλημα της αποτελεσματικοτητας

kassimatis@kathimerini.gr

Την περασμένη Πέμπτη, στην Επιτροπή Εξοπλιστικού Προγράμματος και Συμβάσεων της Βουλής, συνέβη κάτι εξαιρετικό και, συγχρόνως, αποκαλυπτικό. Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. ενέκριναν, χωρίς αντιρρήσεις, προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία εξ αυτών μάλιστα, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων, προωθείται από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης με τη διαδικασία του ..επείγοντος, προκειμένου να παρακαμφθεί η χρονοβόρος γραφειοκρατία των συνηθισμένων διαδικασιών.
Εν προκειμένω, η συναινετική στάση των εκπροσώπων της Ν.Δ. είναι άξια συγχαρητηρίων. Διότι η συγκεκριμένη προμήθεια αφορά την παραγγελία ανταλλακτικών για τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και υλικά απαραίτητα για το σύστημα εκτίναξης των χειριστών. Αν είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, που ορίζεται βάσει νόμου του 2009, θα έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια ώσπου να φθάσουν τα ανταλλακτικά στις μονάδες της Αεροπορίας. Με τη μέθοδο που εγκρίθηκε, χάρη στη συναίνεση της Ν.Δ., το διάστημα μειώνεται στους έξι μήνες.
Το ζήτημα έχει σημασία, διότι αναδεικνύει ένα παράδοξο του ελληνικού κράτους: τη διάσταση μεταξύ διαφάνειας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών. Αυτό το παράδοξο είναι το τίμημα της ακατάσχετης σκανδαλολογίας που ενέσκηψε στην πολιτική ζωή από το 1985 και ύστερα. Ο φόβος των εκάστοτε κυβερνώντων μη τυχόν κατηγορηθούν και η μόνιμη καχυποψία της εκάστοτε αντιπολίτευσης οδηγούν στη θέσπιση ενός ασφυκτικού πλέγματος ρυθμίσεων, που μπορεί να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, αλλά εν τέλει αποβαίνουν εις βάρος της αποτελεσματικότητας. Κανείς δεν διαφωνεί με την ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_7_23/01/2011_429904

Δεν υπάρχουν σχόλια: