Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

»Όχι ασυλο για εγκληματιες και κατατρεγμενους

Άρης Σπηλιωτόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/oxi-asylo-gia-eglimaties-kai-katatregmenous/


Η εισβολή και κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από λαθρομετανάστεςαπέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τον εκφυλισμό και τη βεβήλωση τουΠανεπιστημιακού Ασύλου, ενός θεσμού διαχρονικής, κοινωνικοπολιτικήςσημασίας.Το Πανεπιστημιακό Ασυλο αποτελεί εξαιρετικά αυθεντικό και «ανθεκτικό»χαρακτηριστικό γνώρισμα του σύγχρονου ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και τουσύγχρονου νομικού πολιτισμού μας. Είναι θεσμός ιστορικός και ...συμβολικός.Συμπυκνώνει τις έννοιες της ακαδημαϊκής και πολιτικής ελευθερίας, πουσυνδέονται στενά. Θεσμοθετήθηκε, άλλωστε, για να παράσχει ένα ελεύθεροπεδίο για την ακαδημαϊκή λειτουργία και τον πολιτικό ακτιβισμό, ο οποίοςκρίθηκε απαραίτητος στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.Θεωρείται ο θεσμός που, ουσιαστικά, ταυτίζεται με την ακαδημαϊκή ελευθερίακαι αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου. Επιτρέπει στην ακαδημαϊκή κοινότητα ναπροστατεύει την ελευθερία του λόγου και τη διάδοση των ιδεών, ενώ παρέχειτη δυνατότητα να αναπτύσσονται ελεύθερα στα Πανεπιστήμια, επιστημονικέςαλλά και κοινωνικές θεωρίες, πολιτικές απόψεις –ακόμα και αμφιλεγόμενεςθεωρίες -αιρετικές προς την κυρίαρχη κοινωνικοπολιτική πρακτική.Ωστόσο, το Άσυλο δεν θεσμοθετήθηκε για να προσφέρει μια γενικευμένη καιαδιάκριτη ασυλία σε πράξεις μη συμβατές με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τηνελεύθερη διακίνηση ιδεών –ακόμη και των αιρετικών– και την απρόσκοπτηεπιστημονική έρευνα. Επιπλέον, δεν συνιστά ένα ευρύ και απεριόριστο άβατοκαι δεν μετατρέπει τον πανεπιστημιακό χώρο σε χώρο ατιμωρησίας εγκληματικώνπράξεων και σε πειρατικό καταφύγιο «κατατρεγμένων».Σήμερα, σχεδόν τριάντα έτη έπειτα από την θέσπισή του, τα εκφυλιστικάγεγονότα εισβολής και κατάληψης της Νομικής Σχολής από Αφγανούς και άλλουςλαθρομετανάστες, δεν παρακωλύουν απλώς το εκπαιδευτικό λειτούργημα και,άρα, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Μετατρέπουν, πλέον, το Άσυλο σε έναναμφιλεγόμενο και παρεξηγημένο θεσμό. Αποδεικνύουν, με τον πιο σκληρό τρόπο,τον εκφυλισμό και την βεβήλωσή του.Ο σεβασμός στην ιδέα του Πανεπιστημιακού Ασύλου πολλές φορές υπήρξε τόσοαπόλυτος και εφαρμόσθηκε τόσο λανθασμένα, ώστε δημιουργήθηκαν συνθήκεςυποπολιτισμού. Το Πανεπιστημιακό Άσυλο έγινε αντικείμενο κατάχρησης, κυρίωςαπό άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κατάκαιρούς η κατάχρηση έχει οδηγήσει στην απόλυτη έλλειψη προστασίας τωνκαθηγητών και φοιτητών από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, από αλλοδαπούς καιημεδαπούς, μέλη συμμοριών, από αντικοινωνικούς και κάθε είδους παραβάτεςκαι κακοποιούς.Και, δυστυχώς, πάντα ο έλληνας φορολογούμενος είναι εκείνος που πληρώνειτις ζημιές, δίχως να φέρει ο ίδιος την ευθύνη.Ωστόσο, ένα πολυδιάστατο νομικό αλλά και...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/oxi-asylo-gia-eglimaties-kai-katatregmenous/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα τη βράβευσαν και µετά την απέλασαν!
Η Νορβηγίδα της Χρονιάς ήταν παράνοµη µετανάστρια από τη Ρωσία

TA NEA
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΊΏΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΎΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

η ΑΜΕΛΊ αντιστεκόταν στην υποχρεωτική επιστροφή της στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Νορβηγία «είναι το σπίτι µου». Εφτασε στη χώρα µε τη οικογένειά της από τη Βόρεια Οσετία όταν ήταν ακόµη µόλις 12 ετών και παρέµεινε παρανόµως αφού απορρίφθηκε η αίτηση της οικογένειας για άσυλο. Εµαθε άπταιστανορβηγικά, χρησιµοποίησε πλαστές ταυτότητες για να σπουδάσει, ζούσε δουλεύοντας ως καθαρίστρια στη µαύρη αγορά. Και πέρυσι έκανεγνωστή την ιστορία της, γράφοντας ένα βιβλίο γιατη ζωή της ως εργάτριαςχωρίς χαρτιά, µε τίτλο «Παράνοµη Νορβηγίδα», το οποίο έριξε τους προβολείς σε χιλιάδεςανθρώπους που ζουν όπως αυτή στη Νορβηγία. Τον ∆εκέµβριο, η νορβηγική επιθεώρηση «Ny Tid» της απένειµε τον τίτλο της Νορβηγίδας της Χρονιάς.

η ΚΎΒΕΡΝΗΣΗ αρνήθηκε να επέµβει και να δώσει εντολή στις µεταναστευτικές αρχές ναάρουν την εντολή για την απέλασή της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους τους άλλους µετανάστες χωρίς χαρτιά που διώχνονται κάθε εβδοµάδααπό τη χώρα.