Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

»Η Βαγδατη της Αθηνας…

Μαρία Καρχιλάκη http://www.aixmi.gr/index.php/vagdati-athinas/


Η εικόνα που παρουσιάζει η Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής μου είναι πολύ οικεία. Είναι, περίπου, ίδια μ’ εκείνη των δημοσίων υπηρεσιών της Βαγδάτης επί Σαντάμ, στις οποίες -και ιδιαιτέρως σ’ εκείνες του υπουργείου Εσωτερικών- «έτρωγα» τουλάχιστον ένα πρωινό κάθε βδομάδα, για να μου ανανεώσει ο αρμόδιος υπάλληλος την άδεια παραμονής. Εφιαλτικές ώρες αναμονής σε βρώμικους διαδρόμους, έξω από εξίσου βρώμικα και... κακοφωτισμένα γραφεία που ξεχείλιζαν φακέλους και χαρτιά.
Η διπλή φωτογραφία στο πάνω μέρος του κειμένου είναι από την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής την προηγούμενη εβδομάδα. Θα μπορούσε, όμως, να ήταν κι από τη Βαγδάτη του 2003 που είχα ζήσει δυόμισυ «αξέχαστους» μήνες.
Πήγα, λοιπόν, στην Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής να ζητήσω ένα πιστοποιητικό για μια παλιά υπόθεση που με αφορούσε. Καμία σχέση με τους ημιυπαίθριους ή άλλα ζητήματα που αυτόν τον καιρό απασχολούν τις Πολεοδομίες. Σιχτίρισα την ώρα και τη στιγμή. Ο απόλυτος παραλογισμός. Η Βαγδάτη της Αθήνας.
Σαν τα σταφύλια ο κόσμος πάνω από τους υπαλλήλους. Οι φάκελοι πεταμένοι στο διάδρομο να τον φράζουν κατά το ήμισυ. Άλλοι φάκελοι μέσα σε τεράστια μπλε πλαστικά τσουβάλια των ΕΛΤΑ να φράζουν τα γραφεία. Άλλοι φάκελοι κάτω από τα γραφεία –καταγής. Κόσμος και υπάλληλοι να επιτίθενται ο ένας στον άλλον και να αμύνονται ταυτοχρόνως. Παραλογισμός… Αλμοδοβάρ…
Μου έφυγε η διάθεση να ζητήσω το πιστοποιητικό. Ξύπνησε, όμως, μέσα μου η ρεπόρτερ. Μια και δυο με το κινητό τραβάω τις φωτογραφίες και μετά ψάχνω να δω γιατί αυτό το μπάχαλο. Ο κόσμος, που περιμένει να εξυπηρετηθεί, είναι συνήθως εκείνος που πρώτος ανοίγει το στόμα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ιδιώτες μηχανικοί που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία όσων περιμένουν.
Καμιά πενηνταριά, λοιπόν, ήταν οι υπάλληλοι προ Καλλικράτη, τώρα έχουν μείνει ακριβώς οι μισοί. Οι άλλοι μισοί πήγαν στην Περιφέρεια. Από το Νοέμβρη και μετά γίνεται ο κακός χαμός με τους ημιυπαίθριους, καθώς η προθεσμία λήγει στα μέσα της Άνοιξης. Κάθε μέρα η Πολεοδομία, δηλαδή οι 25 κάτι υπάλληλοι που έχουν απομείνει, παραλαμβάνουν 150 με 200 φακέλους.
Ρώτησα και μου είπαν πως από το καλοκαίρι που ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/vagdati-athinas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: