Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

»Ανευθυνο σεναριο εκλογων

Toυ Αγγελου Σταγκου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν σχέδια στήριξης της χώρας από την Ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει το θηριώδες χρέος της. Ταυτόχρονα επιμένουν να κυκλοφορούν διεθνώς σενάρια χρεοκοπίας της, ακριβώς επειδή το χρέος της είναι θηριώδες. Και ενώ είναι απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και αγωνίζεται να πέσει από την πλευρά που υπάρχει δίχτυ σωτηρίας, κάποιοι στην... κυβέρνηση συζητούν για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και άλλοι τόσοι στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι αυτές θα γίνουν οπωσδήποτε. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά την αποκάλυψη του νέου σήματος της Ν.Δ.
Προς το παρόν τουλάχιστον δεν συζητείται ευρέως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και ευτυχώς δεν διαθέτει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική. Υπάρχουν όμως κυβερνητικά στελέχη που το συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες, προβάλλοντας επιχειρήματα που συνδέονται με χρονικά περιθώρια, με αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και τις πολιτικές που επιβάλλει, με εξελίξεις στις επόμενες συναντήσεις κορυφής στις Βρυξέλλες, με προοπτικές της οικονομίας, ακόμη και με φυσικές αντοχές του πρωθυπουργού και συνεργατών του.
Σύμφωνα με αυτά τα επιχειρήματα, η κυβέρνηση έχει ακόμη το πάνω χέρι, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και αν πάμε για εκλογές μέχρι τις 9 Απριλίου θα γίνουν με λίστα, αφού δεν θα έχει περάσει δεκαοκτάμηνο από τις προηγούμενες. Αρα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος ποια θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην επόμενη θητεία του, ώστε να μην του δημιουργεί προβλήματα. Αν δεν το αποφασίσει τώρα, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, καθώς ογκώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στις αλλαγές στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση, αυξάνεται η ανεργία και απλώνεται η παραβίαση και η ανυπακοή στους νόμους.
Κατά τους υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_23/01/2011_1294274

Δεν υπάρχουν σχόλια: