Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

»Ιδου η προταση για την Ελλαδα

Ελευθεροτυπία


DER SPIEGEL: Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ EFSF ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ * ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ
Σχέδιο Μανίλα για τις Φιλιππίνες της Ευρώπης
Πρόταση με συγκεκριμένα βήματα για επαναγορά από την Ελλάδα μέρους του χρέους της κάνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του... EFSF (Μηχανισμός Στήριξης), στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού «Der Spiegel». Σύμφωνα με τη βασική του ιδέα, ο μηχανισμός δίνει στη χώρα μας ένα δάνειο με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και τόκους χαμηλότερους από τον τρέχοντα δανεισμό. Οι Χριστιανοδημοκράτες φέρονται να συζητούν την πρόταση, όπως και το Eurogroup, άγνωστο όμως παραμένει αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν -και μπορούν- να αντέξουν το βάρος αυτού του σχεδίου. Το πλήρες κείμενο του τρισέλιδου αφιερώματος του περιοδικού αναφέρει:
«Μόνιμη απασχόληση έχει γίνει τελευταία για τον οικονομικό σύμβουλο Γιενς Βάιντμαν και το γενικό γραμματέα του κράτους περί των οικονομικών Γιοργκ Ασμούσεν, το να καθησυχάζουν, να κατευνάζουν και να ηρεμούν όσους ανησυχούν για τα χρέη των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης.
Οχι, η Γερμανία δεν επιδιώκει καμία μετατροπή χρέους της Ελλάδας, έλεγαν στους αναστατωμένους που τηλεφωνούσαν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Φυσικά η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης της Ελλάδας έχουν αποδώσει καρπούς. Αιτία αυτής της αναστάτωσης ήταν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα ήθελε να εξαγοράσει μέρος των χρεών, με μια προκαταβολή φυσικά.
Η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε μεταβολή τής μέχρι τώρα αντιμετώπισης της κρίσης. Θα οδηγούσε ακριβώς στο αποτέλεσμα το οποίο ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση την περασμένη άνοιξη.
Για πρώτη φορά η ευρω-διάσωση θα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=244616

Δεν υπάρχουν σχόλια: