Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

»Ο Μικης, η ανυπακοη και οι «συμμετεχοντες»

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 17/1

Σήμερα είναι, αν δεν κάνω λάθος, η εκδήλωση που οργανώνει η κίνηση του Μίκη για την προώθηση της ιδέας της ανυπακοής. Κι αν κάτι μου έχει προκαλέσει εντύπωση σε σχέση με το σημερινό γεγονός, είναι πως δεν έχει επισημανθεί όσο θα έπρεπε η προσέλευση και η συμμετοχή σ’ αυτήν εκπροσώπων του δικηγορικού, του ιατρικού και γενικά του λεγόμενου επιστημονικού κόσμου.
Δεν ξέρω αν και σε ποιο βαθμό το έχουν καταλάβει ο Μίκης και οι ...συνεργάτες του και δεν θέλουν να το πουν ή αν τους έχει διαφύγει τελείως, αλλά η παρουσία εκπροσώπων των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων ενέχει έναν συμβολισμό που είναι ευδιάκριτος από κάθε στοιχειωδώς νοήμονα πολίτη: η κίνηση ξεκινά την όποια πορεία της αποδίδοντας τον οφειλόμενο «φόρο τιμής» στους παλαίμαχους της ανυπακοής απέναντι στους νόμους της Πολιτείας, σ’ αυτούς που την ανέδειξαν σε αποδοτικότατη διαδικασία πλουτισμού.
Αγνοώ εναντίον ποιων ακριβώς νόμων και αποφάσεων θα υποδείξει ανυπακοή ο Μίκης, αλλά εκείνο που καλά γνωρίζω είναι πως οι εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου που θα σπεύσουν να ενώσουν απόψε τις φωνές τους με τη δική του έχουν να επιδείξουν δεκαετίες ανυπακοής, και μάλιστα αποτελεσματικότατης, έναντι των φορολογικών νόμων της χώρας.
Είναι, ως γνωστό, μια πρακτική η οποία αποδίδεται με τη λέξη «φοροδιαφυγή», και κάθε σοβαρός και υπεύθυνος πολίτης οποιασδήποτε χώρας τη θεωρεί ακραία αντικοινωνική πράξη, έγκλημα που διώκεται και τιμωρείται σε κάθε δημοκρατική πολιτεία. Ποιος ξέρει, όμως, ίσως οι νέες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες του κορυφαίου συνθέτη μας να μην επηρεάζονται από τέτοιες «λεπτομέρειες». Ή ενδεχομένως να θεωρεί και «επαναστατική» μια τέτοια πρωτοβουλία. Oλα είναι πιθανά.
Εκείνο, όμως, που είναι τελείως απίθανο είναι να περάσει ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=51096950

Δεν υπάρχουν σχόλια: