Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

»Sancta simplicitas!

kassimatis@kathimerini.gr

Στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε για πρώτη φορά (όσο θυμάμαι εγώ τουλάχιστον) νύξη στο ζήτημα της μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Είπε μεν ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον η δυνατότητα μείωσης, αλλά, λίγο αργότερα, τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δεσμευθούν οι κοινωνικοί εταίροι ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να ...ανεχθούν τη φοροδιαφυγή! Πάρτε βαθιά εισπνοή, γιατί αυτό μας δίνει μια πρώτης τάξεως αφορμή για κατάδυση στη σκέψη του global thinker Νο 79. (Θυμίζω ότι πρόκειται για τη θέση του πρωθυπουργού μας στην κατάταξη του Foreign Policy, επάνω ακριβώς από τον πολύ σημαντικό ιστορικό Niall Ferguson.)
Ως σοσιαλιστής και μάλιστα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολύ πιθανό να μη δέχεται την αντίληψη των συντηρητικών περί ανθρώπινης φύσης. Συνεπώς, πρέπει να πιστεύει ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων ορίζεται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό από τις συνθήκες, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζονται. Υπό την έννοια αυτή, οι επιχειρηματίες (αυτούς εννοούσε κυρίως) δεν φοροδιαφεύγουν επειδή σώνει και καλά αυτό είναι μέσα στη φύση τους, αλλά επειδή προσαρμόζονται στις συνθήκες: το υπερβολικό ύψος των φόρων, τη διαφθορά των φοροεισπαρακτικών μηχανισμών, την περίπλοκη νομοθεσία που καλλιεργεί την αβεβαιότητα και, εν τέλει, την ελάχιστη ανταποδοτικότητα των φόρων που καταβάλλουν. Αν το δεχθούμε αυτό, δεχόμαστε επίσης ότι η αναμόρφωση του όλου συστήματος της φορολογίας στην Ελλάδα, υπηρεσιών και κανόνων, θα οδηγήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και, όπως αποδεικνύεται διεθνώς, στην αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολόγηση. Διότι αν οι κανόνες είναι δεδομένοι και σταθεροί, αν ξέρεις ότι δεν είσαι στο έλεος του κάθε αρπακτικού που χτίζει το εξοχικό του και έχει «υποχρεώσεις», αν, τέλος, θεωρείς λογικό το ποσόν που καλείσαι να καταβάλεις στο κράτος, γιατί να αναλάβεις τον κίνδυνο να παρανομήσεις; Καλύτερα να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Ομως ο Γιώργος -αν τον καταλαβαίνω σωστά- λέει κάτι πολύ διαφορετικό: Θα κατεβάσω τους φόρους, αν μου υποσχεθείτε ότι θα γίνετε καλά παιδιά. Με άλλα λόγια, λέει ότι θα λύσει το πρόβλημα, εφόσον το πρόβλημα δέχεται να λυθεί από μόνο του. Εδώ ο νους πηγαίνει στον Ιωάννη Χους, τον Βοημό πρόδρομο της Μεταρρύθμισης, που, καθώς ήταν δεμένος στον στύλο του μαρτυρίου και η πυρά από κάτω είχε ανάψει, μόλις είδε μια απλή γυναίκα, που δεν είχε συνείδηση του τι έκανε, να πετάει λίγα ξερόκλαδα στη φωτιά, κατά την παράδοση, αναφώνησε: «Sancta simplicitas!»
Προς συνωμοσιολόγους
Σε πρόσφατο άρθρο του Αθ. Παπανδρόπουλου, στην «Εστία», εντόπισα την καλύτερη απάντηση στη συνωμοσιολογική θεωρία -που είναι πολύ της μόδας τελευταίως- ότι οι Γερμανοί μάς δάνειζαν αφειδώς, προκειμένου να ενισχύουμε με τον καταναλωτισμό μας τη γερμανική βιομηχανία: «Το 2007, που ήταν και η χρονιά ρεκόρ για τις γερμανικές εξαγωγές, η Ελλάδα απερρόφησε το 0,83%, η Ιρλανδία το 0,65%, η Πορτογαλία το 0,81% και η Ισπανία το 5%. Ετσι, οι προβληματικές περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης απερρόφησαν το 7,29% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών, αλλά δανείστηκαν από τις γερμανικές τράπεζες 16,5 δισ. ευρώ -ήτοι το ισόποσο του 75% των γερμανικών εξαγωγών. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν η Γερμανία δεν είχε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, η ευρωζώνη από καιρό τώρα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων». Είπατε τίποτε;
Πάντα εύστοχος
Ο πρέσβης επί τιμή και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_03/12/2010_424564

Δεν υπάρχουν σχόλια: