Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

»Νεο τοπΙο με τιμες - φωτια

«E» 30/12

Στα ύψη εκτινάσσονται από την Πρωτοχρονιά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε 4.455 οικισμούς 25 νομών της χώρας μετά τις αντικειμενικές αξίες - «φωτιά» που καθόρισε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Οι τιμές ζώνης που αποκτούν για πρώτη φορά οι οικισμοί αυτοί ξεκινάνε από τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι και τις... 3.200 ευρώ ανά τ.μ. με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στον οικισμό Αθηνιού στη Σαντορίνη.
Σημειώνεται ότι η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού.

Με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φόροι θα υπολογίζονται στις νέες αυξημένες αξίες. Πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν ΦΑΠ.
Μέχρι σήμερα η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλές. Ετσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν τη φορολόγηση ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ. Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100%.
Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εντάσσονται οικισμοί των νομών Κοζάνης, Πέλλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας, Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας , Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ιωαννίνων, Λέσβου.
ΑύξησηΕξάλλου το καλοκαίρι του 2011 θα έρθει η...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=48844948#

Δεν υπάρχουν σχόλια: