Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

»Ελληνικες κρατικες δομες


kassimatis@kathimerini.gr

Η ιταλική Corriere della Sera -εφημερίδα έγκυρη και σοβαρή- δημοσίευσε χθες προκήρυξη των Ιταλών αναρχικών που έστειλαν την επιστολή - βόμβα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Με την «επαναστατική βία», γράφουν, «επιτιθέμεθα, εκ νέου, σε μια από τις δομές του ελληνικού κράτους»... Τη μετάφραση αντιγράφω από τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων και, γι’ αυτό, οφείλω κατ’ αρχάς να εκφράσω κατάπληξη τόσο για τον ...ρηματικό τύπο «επιτιθέμεθα» όσο και για την επιρρηματική φράση «εκ νέου». Μα είναι δυνατόν να γράφουν οι Ιταλοί αναρχικοί σε τέτοιο ύφος, ώστε να αποδίδεται στα ελληνικά με τέτοιους επιτηδευμένους όρους! (Μακάρι, αλλά θα πρόκειται για θαύμα. Μάλλον οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο του μεταφραστή...)
Εν πάση περιπτώσει, προσπερνάμε το υφολογικό της μετάφρασης και πάμε στο μέρος της ουσίας που σώθηκε από τον μεταφραστή: την επίθεση κατά των «ελληνικών κρατικών δομών». Σοβαρά; Κάθε άλλο! Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές κρατικές δομές (πλήρως κατανοητές ως προς τη λειτουργία τους μόνον από τους γηγενείς) νίκησαν τους τρομοκράτες. Εξηγούμαι: η επιστολή - βόμβα παρελήφθη από την πρεσβεία την περασμένη Παρασκευή, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος άφησε να περάσει το Σαββατοκύριακο και την άνοιξε τη Δευτέρα, έτσι η μικρής ισχύος μπαταρία της βόμβας είχε εν τω μεταξύ εξασθενήσει, με αποτέλεσμα η βόμβα να μην εκραγεί και τα χειρότερα να αποφευχθούν. Στοιχειώδες, αγαπητέ Μήτσο - που θα έλεγε και ο Σέρλοκ αν ήταν Ελληνας.
Αν οι αναρχικοί ήσαν Ελληνες πονηρεμένοι, ίσως να είχαν προνοήσει και να έβαζαν μπαταρία που θα άντεχε τρεις με πέντε ημέρες. Αν ο υπάλληλος που παρέλαβε το δέμα την Παρασκευή ήταν Ελβετός ή Χιλιανός και το άνοιγε επιτόπου, ίσως τώρα να είχαμε έναν σοβαρά τραυματισμένο από το προσωπικό της πρεσβείας μας, όπως έχουν οι πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής. Αλλά ο δικός μας (εύγε στο παλικάρι!) το άφησε «από Δευτέρα» κι έτσι τη γλιτώσαμε.
Συνεπώς, ας μην βαυκαλίζονται οι σύντροφοι αναρχικοί εξ Ιταλίας. Οι «δομές του ελληνικού κράτους», τις οποίες είχαν την πρόθεση να πλήξουν, είναι απρόσβλητες! Τις προστατεύει η εκπαιδευμένη στον λαϊκισμό τριάντα χρόνων μάζα των γηγενών. Τις προστατεύει η αδούλωτη μάζα των «επιστημόνων», που αυτοπροσδιορίζονται έτσι βάσει ενός πτυχίου ευτελούς αξίας και γράφουν στον Αη Βασίλη (αν είναι ποτέ δυνατόν!) για να τους στείλει έναν διορισμό στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, επειδή... «ο καθένας έχει δικαίωμα στα δώρα». (Παραπέμπω τους δύσπιστους, ως προς τη συγκεκριμένη επιστολή, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής» στις 27 Δεκεμβρίου). Αυτών των ανθρώπων -που πιστεύουν αφελώς ότι υπάρχει ένα σύστημα για να μοιράζει την ευημερία στο διηνεκές, ώστε όλοι στο τέλος «να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» - είναι τα παιδιά που φαντάζονται ότι βάζοντας εκρηκτικά μέσα σε ένα κατσαρόλι αλλάζουν τον κόσμο.
Υστερόγραφο. Ανάλογο παράδειγμα, όπου οι «δομές του...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_29/12/2010_427026

Δεν υπάρχουν σχόλια: