Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

»Ο Μπουταρης μεταξυ Καραμανλη και Μεγαλεξανδρου

Χρήστος Παναγιωτόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/o-boutaris-metaxy-karamanli-kai-megalexandrou/


Δυστυχώς, ο χρόνος δεν τέλειωσε στις 22 Δεκεμβρίου και ο Μέγας Αλέξανδρος δεν τη γλύτωσε! Για μια βδομάδα όλο κι όλο, η ιστορία ξαναγράφτηκε και ο Μακεδόνας στρατηλάτης δεν κατάφερε να λυγίσει τον Δαρείο Δ’ τον Κοδομανό!
Πώς το εννοώ;
Δεν αντιληφθήκατε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δίκην Δαρείου του μικρού, επέβαλε στον έφιππο Μεγαλέξανδρο να ...ατενίζει από απόσταση μερικών μέτρων το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Σαν να αναζητούσε τρόπο να ορίσει την ιστορία της Μακεδονίας από τον γιο του Φιλίππου έως στον αδελφό του Αχιλλέα -όχι του ηγέτη των Μυρμιδόνων, αλλά του Καραμανλή!
Γιατί αναφέρομαι στον Αχιλλέα; Διότι ο 85χρονος Σερραίος πολιτευτής είναι που οραματίστηκε την οιονεί εξίσωση Αλέξανδρου και Κωνσταντίνου! Σου λέει, εθνάρχης ο ένας, εθνάρχης κι ο άλλος, μια χαρά ταιριάζουν! Ας περιλάβω και τον αδελφό μου στο πάνθεον των αθάνατων Ελλήνων, όλο και κάποιοι θα συγκινηθούν από το συμβολισμό.
Ο Παπαγεωργόπουλος προχώρησε το «σχέδιο», πήρε και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο ήλεγχε, και πέτυχε στις… καθυστερήσεις της 12ετούς θητείας του να εγκαταστήσει το άγαλμα του Καραμανλή! Παρά την αντίδραση του νεοκλεγέντος δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προσπάθησε να διατηρήσει τη σοβαρότητα των Θεσσαλονικέων, των υπολοίπων Ελλήνων, αλλά και της έρμης της ιστορίας.
Ο Παπαγεωργόπουλος (και ο Αχιλλέας, εννοείται) έστησε τον αδριάντα στις 23 Δεκεμβρίου, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον μπάρμπα Γιάννη που ζήτησε να σταματήσει το καλαμπούρι και να γίνει μια πραγματική μελέτη, ώστε να βρεθεί άλλος χώρος για το άγαλμα Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: