Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

30 Δεκ Ελευθεροτυπία
Τα ένστικτα
Η όλη ευρωπαϊκή κρίση στήθηκε εν μέρει σκόπιμα για να υπάρξουν οι δέουσες ανακατατάξεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, με πλέον ωφελημένη τη Γερμανία.
Ετσι ακούστηκε πρόσφατα σε κλειστές συζητήσεις στη Βιέννη από ειδικούς περί τα γεωπολιτικά.
Το ενδιαφέρον, εξάλλου, από συναφώς εκφρασθέντα, είναι πως και το...
ελληνικό Μνημόνιο θα μπορούσε κάλλιστα να 'χε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε κινηθεί εγκαίρως. Αλλά στήθηκε, όπως λέγεται, για έναν και απλούστατο λόγο. Για να «διευκολυνθούν» οι «αναγκαίες» διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα... Αλλά αυτές οι «αλλαγές» δεν θα έχουν ολοκληρωθεί αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά δεν θα 'χει επέλθει η ολοκλήρωση.
Ετσι, τουλάχιστον, σκέφτονται κάποιοι του στενού υπουργικού και προσωπικού περιβάλλοντος Παπανδρέου που, κατά Αμερικανούς συνομιλητές τους, πάντοτε έβλεπαν ως αναγκαίο το «ξεφόρτωμα» κάποιων «βαρέων βαρών» συναδέλφων τους... Οι πολιτικές εξελίξεις ίσως να μην είναι μακριά, εν όψει μάλιστα και του πρώτου δύσκολου τριμήνου της νέας χρονιάς. Επί του προκειμένου, είναι ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις κύκλων του ΔΝΤ πως ο Στρος-Καν, αίφνης, θεωρεί ενδιαφέρουσες πολλές από τις προτάσεις της Ν.Δ. Μήπως αυτός... «βλέπει» και πιο κοντά; Αυτό που στη γεωπολιτική λένε «near abroad», δηλαδή τις βλέπει με τα «κιάλια»;... Πρωτίστως, βέβαια, θα πρέπει να απαντηθεί το καίριο ερώτημα του πολιτικού ενστίκτου του κ. Παπανδρέου. Και όπως είπε προ ημερών «παλιά καραβάνα» της αμερικανικής διπλωματίας, ο Γιώργος έχει τα πολιτικά ένστικτα του Ανδρέα.
Οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό...
δπδ 30 Δεκ Ελευθεροτυπία
Ιστορική κάρτα
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του παλιού Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου περιλαμβάνει η ευχετήρια κάρτα που έχει στείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Και πάνω της σημειώνει ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε την ημέρα που το τουρκικό κράτος αποφάσισε να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τίτλο ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου.
Βεβαίως η επιστροφή του τίτλου έγινε αφού προηγουμένως καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγή του Πατριαρχείου και την απόφαση του Πρωτοδικείου της Πριγκίπου.
Ιστορία σε κάρτες.
Ν.Ρ. 30 Δεκ Ελευθεροτυπία
!
Η 31η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2010 ήταν η χθεσινή (και τελευταία).
Αν έπαιζαν χαρτιά, θα κέρδιζαν σίγουρα (ως γνωστόν, στο 32 καίγεσαι).
Γ.ΚΑΡ. 30 Δεκ Ελευθεροτυπία
Κινητοποίηση
Με μνήμες από τη νύχτα της 14ης Νοεμβρίου, όταν βγήκε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών και πείστηκε ότι οι Αθηναίοι τον επέλεξαν για νέο δήμαρχο, σκόπευε να ξεκινήσει την ομιλία του στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας ο Γιώργος Καμίνης.
Μιλώντας για τις ευθύνες αλλά και το βασικό καθήκον της νέας δημοτικής αρχής: «Να κινητοποιεί τις δυνάμεις της πόλης για να λύνουν μαζί τα προβλήματα της πόλης».
Δίκιο έχει ο νέος δήμαρχος να ζητεί την ενεργοποίηση των δυνάμεων της πόλης. Οχι μόνο γιατί αυτό απαιτείται ούτως ή άλλως, αλλά και γιατί ο διοικητικός μηχανισμός του δήμου χτίστηκε επί 25 χρόνια σε άλλες αρχές και οι παγιωμένες καταστάσεις μέσα του δύσκολα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε διαφορετικό μήκος κύματος...
Α.Χ. 30 Δεκ Ελευθεροτυπία
Επανεκκίνηση
Συγχαρητήρια επιστολή σε όλους τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia


Δεν υπάρχουν σχόλια: