Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

»Δεν ειναι ολα απαισιοδοξα

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
«E» 21/12

Φυσικά και δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Και, φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να βγούμε -αν βγούμε- από την κρίση. Αλλά εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι για ποιο λόγο θα πρέπει να βλέπουμε τα πάντα κάτω από τον φακό της πιο ακραίας απαισιοδοξίας και ν’ αγνοούμε γεγονότα και καταστάσεις που αντικειμενικά διαμορφώνουν προϋποθέσεις κάποιων ...αισιόδοξων εξελίξεων.

Αν γυρίσουμε, για παράδειγμα, στον περασμένο Μάρτιο, εκείνο που θα θυμηθούμε είναι η απόλυτη μοναξιά στην οποία βρισκόμασταν. Μια δήλωση στήριξης ζητούσαμε, αλλά κανένας δεν μας την έδινε. Και οι Γερμανοί ήταν κατηγορηματικοί στην άρνησή τους πως δεν πρόκειται να δώσουν οικονομική βοήθεια ή ν’ αποδεχθούν να συμμετάσχουν σε μηχανισμό στήριξης.
Από τότε και μέχρι σήμερα είναι πολύ το νερό που έχει κυλήσει στ’ αυλάκι. Και όχι μόνο προς το χειρότερο, αν κρίνουμε με βάση τα όσα όλοι, και περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι, βιώνουμε. Αλλά και προς το καλύτερο. Γιατί υπάρχει κι αυτή η πλευρά. Και είναι χρήσιμο να τη βλέπουμε καμιά φορά. Καλό θα μας κάνει.
Πρώτα απ’ όλα δεν είμαστε μόνοι. Κι αυτό από κάθε άποψη. Δεν είμαστε πια οι μόνοι με προβλήματα και δεν είμαστε μόνοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. Και δεν λέω ότι είναι επαρκείς και βάσιμοι λόγοι για να πανηγυρίζουμε, αλλά είναι υπεραρκετοί για να νιώσουμε ότι σιγά αλλά σταθερά κάποια πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη και ότι οι αλλαγές αυτές μας αφορούν, γιατί θα λειτουργήσουν, ούτως ή άλλως, και προς όφελός μας.
Ο ανύπαρκτος πριν από μερικούς μήνες μηχανισμός στήριξης ήδη αναδεικνύεται σε μόνιμο και επαρκέστατα χρηματοδοτούμενο θεσμό, τα ασφυκτικά όρια εξόφλησης του δανείου χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, και, το σημαντικότερο, πυκνώνουν οι φωνές και οι πρωτοβουλίες που λένε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Σήμερα είναι απλώς φωνές, προτάσεις και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11823&subid=2&pubid=47566952

Δεν υπάρχουν σχόλια: