Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

»Ο κατακερματισμος της κεντροδεξιας

Γιάννης Σαραντάκος http://www.aixmi.gr/index.php/katakermatismos-kentrodexias/


Είναι θεμιτό και λογικό, στην πολιτική ζωή μίας χωρας, τα φώτα να συγκεντρώνονται στις δράσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο, και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ωστόσο, όταν ένα από τους δυο βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος, αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα που... φτάνουν στα όρια της διάσπασης, τότε το γεγονός δεν μπορεί –και δεν πρέπει- να περνά απαρατήρητο.
Η ισορροπία του πολιτικού συστήματος που βασίζεται –ευτυχώς– στον δικομματισμό, εξαρτάται από την πορεία και των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν τις κυρίαρχες τάσεις του εκλογικού σώματος: Την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.
Στην Ελλάδα, ένα χρόνο περίπου μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η κεντροδεξιά «παλεύει» ακόμη να βρει τον βηματισμό της. Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, ο συγκεκριμένος ιδεολογικός και πολιτικός χώρος έχει τρεις εκφραστές μέσα στην Βουλή. Προφανώς όχι ισοδύναμους, αλλά αυτό δεν αρκεί για την επίλυση των προβλημάτων. Η ΝΔ που παραμένει σαφώς ο πλέον ισχυρός εκφραστής των ψηφοφόρων που αυτό-προσδιορίζονται ως «κεντροδεξιοί – δεξιοί», ταλαντεύεται μεταξύ της πολιτικής κατά του μνημονίου και της υπεράσπισης θέσεων που το ίδιο το κόμμα προέβαλε ως κυβέρνηση.
Η ΝΔ ζητά αλλαγή μίγματος πολιτικής, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά την ίδια ώρα, οι βουλευτές της -προκειμένου να είναι συνεπείς με τις ιδεολογικές διακηρύξεις- υπερψηφίζουν βασικές κυβερνητικές επιλογές, όπως το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και, ταυτόχρονα, προαναγγέλλουν ότι θα στηρίξουν και το ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/katakermatismos-kentrodexias/

Δεν υπάρχουν σχόλια: