Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

»Ανοιγμα - εξπρες 6 επαγγελματων

Σε άνοιγμα - εξπρές των κλειστών επαγγελμάτων προχωρά η κυβέρνηση. Αμεση απελευθέρωση με το πρώτο νομοσχέδιο του 2011 για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές. Επονται περίπου 160 επαγγέλματα
«E» 20/12
ΑΡΘΡΟ
PHOTO GALLERY

Σε μαζικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να απελευθερώσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια έναν αναπτυξιακό θησαυρό ύψους 30 δισ. ευρώ.
Σήμερα το πλαίσιο της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και υπηρεσιών συζητείται σε...
άτυπο υπουργικό, αύριο Τρίτη ως βασικό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια δίνεται για διαβούλευση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου για τα κλειστά να είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο έτος.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, τονίζει σε συνεντευξή του ο Πολ Τόμσεν
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει μνημονίου (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) και παράλληλα περιέχεται μία γενική ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών για όλα τα επαγγέλματα.
Με την παρέμβαση αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρχικά αναμένονται οι αντιδράσεις των έξι άμεσα θιγόμενων επαγγελματικών ομάδων και στη συνέχεια και των υπόλοιπων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κομισιόν θεωρεί ότι στην Ελλάδα τίθενται εμπόδια από την ίδια την πολιτεία (εμπόδια στην πρόσβαση και την αδειοδότηση, καθοριζόμενες αμοιβές και περιθώρια κέρδους) σε 150 με 160 επαγγέλματα.
Από εκεί και πέρα το κάθε υπουργείο θα αναλάβει σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων με τις οποίες θα καθορίζονται οι διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των «ανοιχτών» πλέον επαγγελμάτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το άνοιγμα μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων όπου συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων και λιμουζινών, ξεναγοί , μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και οι εργάτες στη λαχαναγορά του Ρέντη είναι κλειστό επάγγελμα καθώς, πέραν όλων των άλλων, πρέπει να γραφτούν στο σωματείο για να πιάσουν δουλειά.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, περί τα τέσσερα χρόνια, σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 30 δισ. ευρώ περίπου. Γεγονός που θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία και εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ θα επιφέρει και μείωση των τιμών και συνεπώς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Οι μηχανικοίΑποφασισμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση είναι οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες εφόσον καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές και γενικότερα ο Κώδικας Αμοιβών στο πλαίσιο της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν είναι κλειστό», τονίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=47296949

Δεν υπάρχουν σχόλια: