Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

29 Νοε Ελευθεροτυπία
Αναζητώντας την «εκτόνωση»...
Μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος να θεωρεί το Μνημόνιο «ευλογία» για την Ελλάδα (με την έννοια ότι έτσι θα γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες), αλλά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος το θεωρεί «μνημόσυνο».
Και γιατί συσχετίζουμε τις δύο απόψεις; Διότι περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προϊδεάζουν για όσα θα...
ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.
Από τη μια η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περάσει, μέσα σε ένα τρίμηνο, ένα «καυτό» πακέτο αλλαγών, κυρίως στις ΔΕΚΟ. Και από την άλλη οι συνδικαλιστές, τουλάχιστον σε ορισμένες από αυτές, όπου θα πέσει και το μεγαλύτερο «μαχαίρι», είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν τα ρολά. Γίνεται να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση; Θα το προσπαθήσουν. Γι' αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου «να βάλουν πλάτη».
Το βάρος πέφτει στο γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος θα προσπαθήσει να «εκτονώσει» τις αντιδράσεις. Εύκολο να το πει, δύσκολο να γίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε σύγκρουση με τους ισχυρούς συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ. Εχουν περάσει 25 και πλέον χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει για τα «ρετιρέ», με αφορμή τις πολύ σκληρές απεργίες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Ομως οι συγκρούσεις που φοβάται σήμερα η κυβέρνηση του γιου του μπορεί να μην έχουν προηγούμενο.
Γ.ΚΑΡ. 29 Νοε Ελευθεροτυπία
!
«Αν έκανα τώρα ένα κόμμα, θα το ονόμαζα «Πατρίδα»», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα.
Πώς να το καταλάβουν όμως αυτοί που μπερδεύουν τη Μακρόνησο με το Long Island;
Δ.ΠΑΠ. 29 Νοε Ελευθεροτυπία
Παρεξηγήσεις...
Προσωρινό σάλο προκάλεσε στην Κύπρο η δήλωση του Θ. Πάγκαλου στο συνέδριο του ΑΚΕΛ ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ αντιδρούσε στην πρόθεση των Αθηνών (το 1986) να επιστρατευθούν οι μηχανισμοί της Ε.Ε. για λύση του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα ο κ. Πάγκαλος είπε: «Ο φίλος μου Βάσος Λυσσαρίδης μού είπε ότι είναι συνώνυμο με την προδοσία αυτό που πας να κάνεις». Ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι αυτά που είπε είναι «φληναφήματα φαντασίας» και εξέφρασε «απορία και έκπληξη» γιατί τα είπε, επιλέγοντας μάλιστα το συνέδριο του ΑΚΕΛ και αυτήν ειδικά την περίοδο.
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι το θέμα υποβολής υποψηφιότητας της Κύπρου ηγέρθη επί προεδρίας Γ. Βασιλείου και ότι το Κίνημα εργάστηκε εντατικά προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ε.Ε.
Πάγκαλος και Λυσσαρίδης τα είπαν κατ' ιδίαν προχθές και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι παρεξηγήσεις ήρθησαν «μερικώς».
Φ.Κ. 29 Νοε Ελευθεροτυπία
Αγιος κατά αντιπροέδρου!
Ετεροχρονισμένα αλλά με τον δικό του τρόπο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος απάντησε σ' όσα είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος για «αντιπαραγωγικούς» πολίτες.
«Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, οι στρατιωτικοί και οι ιερείς δεν ανήκουν στις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας», γράφει ο Αμβρόσιος στο μπλογκ του και συνεχίζει: «Επειτα από την προηγούμενη μεγάλη γκάφα τού "μαζί τα φάγαμε" έρχεται μια νέα απρέπεια, λέγω "απρέπεια" για να χαρακτηρίσω με τον πιο επιεική όρο το εγκληματικό λάθος του κ. αντιπροέδρου».
Και η χοντροκομμένη... «κριτική» του...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia


Δεν υπάρχουν σχόλια: