Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΘΝΟΣ

Σε τρία «κομμάτια» είναι από χθες διασπασμένη η Κεντροδεξιά. Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά και ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη συντηρητική παράταξη, από το 1974 και μετά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ευτύχησε μάλιστα να μην έχει να αντιπαρατεθεί με κανένα ιδεολογικά συγγενές κόμμα. Η ΕΠΕΝ, τη δεκαετία του ‘70, δεν... εθεωρείτο (και σωστά) υπολογίσιμη δύναμη. Ο Ευ. Αβέρωφ το ίδιο. Ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε το 1985 να αντιμετωπίσει τη ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1993, του προέκυψε νέος -και σοβαρότερος- αντίπαλος, η ΠΟΛ.ΑΝ. Τον Αντ. Σαμαρά είχε «στα δεξιά» του και ο Μ. Εβερτ, ενώ ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, μετά μια μικρή περίοδο νηνεμίας, είχε (από το 2000) τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Σήμερα, η ιστορία φέρνει τον Αντ. Σαμαρά ως ηγέτη της ΝΔ να έχει δύο (αυτήν τη φορά) «ενοίκους» στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντ. Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ. ΣΑΡ.
Το... πάρτι συνεχίζεται!Μπορεί στα χαρτιά να μειώνουν τις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας κατά 21,5%, σε σύγκριση με το 2009, αλλά στην πράξη εξακολουθούν να κάνουν προκλητικά έξοδα. Στη Διεύθυνση Ενημέρωσης, που το έργο της είναι μηδενικό, το «πάρτι» καλά κρατεί. Διατηρούν αργόμισθους από την εποχή της ΝΔ και έχουν προσλάβει επιπλέον άτομα που διάγουν πολυτελή βίο. Διαθέτουν οδηγούς, γραμματείς και χλιδάτα γραφεία! Κατά τα λοιπά, έχουν μειωθεί κατά 15,4% οι αποδοχές και οι συντάξεις των στρατιωτικών... Δ.Β.
Από την αρχήΑπό... ανάκριση θα περάσει την Παρασκευή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θεσμική οικονομολόγος, Ελενα Παναρίτη. Αφορμή η ετήσια εκδήλωση Ted, στην οποία συμμετέχουν ηγετικές φυσιογνωμίες από όλο τον κόσμο και έχει ως αποστολή της τη δημιουργία ενός βήματος για «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Η φετινή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο «Ελληνικού Κόσμου», έχει κεντρικό θέμα και τίτλο «Ξεκινώντας από την αρχή». Θα γίνουν εισηγήσεις με βάση το μοντέλο του Ted και η Ελενα Παναρίτη θα ανέβει στο βήμα για να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού για το πώς μπορεί να δημιουργηθούν λύσεις, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων, όπως: η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη. Είναι τυχαίο που γίνεται φέτος η εκδήλωση στην Αθήνα; Φ.Γ.
Εξαίρεση για την Παιδεία«Ελλάδα και Ευρώπη τη χρονιά της κρίσης» είναι το θέμα εκδήλωσης που οργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου-Ιδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου, σήμερα το μεσημέρι, στη Στοά του Βιβλίου. Βασικοί ομιλητές οι Κ. Μποτόπουλος και Ξ. Κοντιάδης, συνταγματολόγος και πανεπιστημιακός αντίστοιχα, αλλά και η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, που, ως γνωστόν, ζήτησε από τους ομολόγους της στην ΕΕ να εξαιρεθεί η Παιδεία από τα προγράμματα σταθερότητας. Φ.Γ.
Αρκεσαν κάποιες διαρροές ότι ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες συναίνεσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Α. Σαμαράς έτρεξε να «βγει στο ξέφωτο». Φρόντισε προκαταβολικά, και πριν να διατυπωθεί κάποια επίσημη πρόταση από την κυβέρνηση, να απαντήσει αρνητικά. Η βιασύνη, πάντως, δεν ήταν καλός «σύμβουλος» ποτέ για κανέναν...
Παρά τα εντυπωσιακά «γεννητούρια» του κόμματος της Ντόρας, το κατεξοχήν πρόβλημα παραμένει. Ποια είναι τα 5-6 νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την αρχηγό; Γιατί αυτά τα πρόσωπα, εκτός από «άφθαρτα», πρέπει επίσης να είναι σημαντικά και αποτελεσματικά. Υπάρχουν;
ο Κοριός
Αντί για μαντινάδες, οι... Κουίν!Χρώμα από συνέδριο αμερικανικού κόμματος είχε η χθεσινή εκδήλωση για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα από την Ντ. Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός, έχοντας χάσει το στοιχείο της έκπληξης ως προς το όνομα, καθώς αυτό είχε διαρρεύσει προ ημερών στην τηλεόραση (Alter), προσπάθησε να «παίξει» με τους ήχους και τα χρώματα. Κατ’ αρχήν η πρόθεσή της να απευθυνθεί στο νεανικό κοινό, που μέχρι σήμερα απέχει (στην πλειοψηφία του) από τις κάλπες, ήταν εμφανής από τη μουσική που συνόδευσε την είσοδό της στο γήπεδο του Μπάντμιντον. Το «She’s got the look» των Ροξέτ και το «We will rock you» των Κουίν κάλυψαν τα τραγούδια και τις μαντινάδες των Κρητικών φίλων της που είχαν σπεύσει στην εκδήλωση.
ΑμερικανιέςΠίσω από το βήμα του ομιλητή υπήρχε μια γιγαντοοθόνη, που προέβαλλε συγκεκριμένες λέξεις-συνθήματα από την ομιλία της Ντόρας. Την ίδια στιγμή, κατά τα πρότυπα, πάντα, συνεδρίου αμερικανικού κόμματος, θεατές σήκωναν ψηλά ταμπέλες που ανέγραφαν λέξεις όπως «Αλήθεια», «Δικαιοσύνη», «Αξιοκρατία» κ.λπ. Επίσης, η τηλεσκηνοθεσία δεν ήταν επικεντρωμένη μόνο στο πρόσωπο του ομιλητή, αλλά και στις αντιδράσεις του κοινού.
Οι... κατάσκοποι!Σε επίπεδο παρουσιών και απουσιών εκπλήξεις δεν υπήρξαν. Η Ντ. Μπακογιάννη, μπήκε στην ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11420


Δεν υπάρχουν σχόλια: