Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

»«ΑφΙξεις» με... εγγενη προβληματα

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
«E» 24/11

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «κρίση» τροφοδοτεί την πολιτική ρευστότητα. Η μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές είναι μια σαφής ένδειξη. Η άλλη σημαντική επισήμανση είναι η «δομική κάμψη» του δικομματισμού, την ίδια ώρα που το «μέγεθος της κρίσης» θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Και η τρίτη παρατήρηση, σε σχέση με το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, είναι η ...«σμίκρυνση» της «κεντροδεξιάς» και η διεύρυνση της «κεντροαριστεράς».
Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Μπακογιάννη εξήγγειλε το νέο κόμμα της, τη «Δημοκρατική Συμμαχία». Είναι πρόωρο να πει κανείς κάτι οριστικό για την τύχη του εγχειρήματός της. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα αφετηριακά δεδομένα, από την εξέλιξη των οποίων θα εξαρτηθούν πολλά.
Πρώτον, ο πολιτικός χώρος της Κεντροδεξιάς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τριχοτομείται (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ). Αρα «τεμαχίζεται», δημιουργώντας έντονες προς το παρόν ανταγωνιστικές τάσεις.
Δεύτερον, η ΝΔ έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά, καθώς μέσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2007 και 2009) έχει χάσει 1.600.000 ψηφοφόρους! Δείχνει να αμφισβητείται ως ο αδιαμφισβήτητος «κεντρικός πόλος» της Κεντροδεξιάς.
Και τρίτον, ο κ. Σαμαράς, ακολουθώντας μια δεξιά «εθνικο-λαϊκιστική γραμμή», περιορίζει σημαντικά τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της ΝΔ. Συρρικνώνει το ιδεοπολιτικό εύρος της και «υποχωρεί» από το «κεντρικό περιβάλλον» που είχε «φιλοτεχνήσει» με δυσκολίες ο Καραμανλής και είχε δώσει στη ΝΔ δύο εκλογικές νίκες. Ετσι ο κ. Σαμαράς αυτήν τη στιγμή συγκροτεί μεν «αντιπολιτευτικό προφίλ», σε μια βάση, όμως, από την οποία ελάχιστα μπορεί να επωφεληθεί και κυρίως ακυρώνει ένα μελλοντικό «κυβερνητικό προφίλ», με το απαιτούμενο αντίστοιχο εύρος.
Σε αυτές τις συνθήκες δημιουργείται όντως χώρος για ένα κόμμα που θα ήθελε να εκφράσει το φιλελεύθερο κέντρο. Οχι μεγάλος -με βάση και τη γενική συρρίκνωση της Κεντροδεξιάς- αλλά ικανός για να στείλει άλλο ένα κόμμα στη Βουλή. Αυτό επιχειρεί η κ. Μπακογιάννη. Γι’ αυτό βάζει και στον τίτλο του κόμματός της τη λέξη «συμμαχία». Λαμβάνοντας υπόψη το αναμενόμενο «μέγεθος» του κόμματός της και τη ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11822&subid=2&pubid=43004948

Δεν υπάρχουν σχόλια: