Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

»Η βαρυχειμωνια του '11

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ Ελευθεροτυπία

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Ενα καυτό τρίμηνο στην καρδιά του χειμώνα θα περάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου τον προσεχή Μάρτιο.
Σκιές σε μπλε φόντο Η τρόικα μπορεί χθες να μίλησε θετικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού όπως είπαν οι εκπρόσωποί της το πρόγραμμα μπαίνει πια σε μια ...

κρίσιμη καμπή. Στο κυβερνών κόμμα πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι το επόμενο τρίμηνο είναι το ήμισυ του παντός. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαππα, που υποστήριξε ότι στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα πρέπει να γίνουν ή να δρομολογηθούν σε σημαντικό βαθμό όλες οι αλλαγές που θα περιλάβει το αναθεωρημένο Μνημόνιο. «Στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες ή θα κερδηθεί το στοίχημα ή θα χάσουμε το τρένο», είπε.
Ικανοποίηση
Πάντως στην κυβέρνηση χθες επικρατούσε ικανοποίηση από τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος. Και γι' αυτά που έρχονται, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν είναι άλλα από εκείνα που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ως αναγκαίες ανατροπές και οι οποίες τώρα και με την κάλυψη της τρόικας μπορεί να «τρέξουν» πιο γρήγορα.
Τα δύσκολα δεν είναι άλλα από τις δομικές - διαρθρωτικές αλλαγές:
1 Στο λεγόμενο «βαθύ κράτος», όπως είναι μεταξύ άλλων η μείωση του δημόσιου τομέα, η κατάργηση ΔΕΚΟ, η μείωση της δαπάνης στον χώρο της υγείας, η ανασυγκρότηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η μείωση των δαπανών στην υγεία μπορεί να έχει πολλά περιθώρια να προχωρήσει, όμως συνδέεται άμεσα με ένα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=226972

Δεν υπάρχουν σχόλια: