Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

»ΠΑΣΟΚ σε ροτα…Τιτανικου

του Γιάννη Σιδέρη Protagon.gr

Σοκ και δέος στο Μαξίμου από την ραγδαία καθίζηση των δημοσκοπικών ποσοστών, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβαίνει σε σπασμωδικές, πανικόβλητες κινήσεις που προσβάλουν τους πολίτες και τον ίδιο.

Δεν είναι επειδή είναι πενιχρό το επίδομα που εξήγγειλε από το Περιστέρι. Τόσα μπορούσε τόσα δίνει, και όσοι αντιμετωπίζουν αφ΄ υψηλού το ποσό, δεν ...είναι οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας που το χρειάζονται αλλά οι καλοβολεμένοι που γι’ αυτούς είναι απλώς τα έξοδα μιας νυχτερινής εξόδου. Είναι που το έταξε σε προεκλογική περίοδο, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις - και αυτές που διενεργεί το ΠΑΣΟΚ - δείχνουν ραγδαία αποκλιμάκωση του βαθμού εμπιστοσύνης, ελπίδας και της ανοχής του λαού . Ήταν μια κίνηση που δεν άξιζε στην εικόνα του νεωτεριστή Παπανδρέου, καθώς αποπνέει όλη την παλαιοκομματική μούχλα μιας πολιτικής χωρίς αρχές, ψηφοθηρική , κουτοπόνηρη και μαυρογιαλούρικη που μας έφερε εδώ που είμαστε, στο χείλος της αβύσσου.


Αργά κατάλαβαν στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ξεκίνησαν χωρίς πυξίδα, χαρακτήρισαν τις εκλογές δημοψήφισμα, στη συνέχεια ανάγκη υλοποίησης του Καλλικράτη από αυτούς που τον πιστεύουν και στη συνέχεια πάλι δημοψήφισμα για να μην γυρίσουμε στο φαύλο παρελθόν – της Δεξιάς. Έλλειψη αισθητηρίου, καθώς την ατζέντα των εκλογών την διαμόρφωσε και την οριοθέτησε η αντιπολίτευση με την αντιμνημονιακή της ρητορική (σ.σ. Εμείς οι πολίτες παρόλα όσα είδαμε τόσες δεκαετίες, συνεχίζουμε στο δρόμο της νεοελληνικής ελαφρότητας: δεν θα επιλέξουμε αυτούς που θεωρούμε ικανούς να μαζέψουν τα σκουπίδια, να κάνουν έργα, να βελτιώσουν τις υποδομές, να καλυτερέψουν την καθημερινότητά μας, αλλά αυτούς που πλέον στεντορείως έναντι άλλων, κραυγάζουν κατά του μνημονίου!).

Ο πρωθυπουργός προκειμένου να δημιουργήσει ένα - πρόχειρο και μάλλον ασταθές - φράγμα που θα συγκρατήσει την ραγδαία διαρροή των πράσινων ψηφοφόρων, ακολούθησε την πεπατημένη προγραμματίζοντας την διακαναλική συνέντευξη για το βράδυ της Δευτέρας. Μια συνέντευξη, με τις ίδιες διαδικασίες των επιλεγμένων και κοινώς αποδεκτών τηλεαστέρων, των δηλώσεών τους πριν και μετά την συνέντευξη, σε ένα λαμπερό ριάλιτι που θα παράσχει θέαμα και θα υπολείπεται σε ουσία (για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά ότι η τηλεόραση παραμένει ο επικυρίαρχος διαμεσολαβητής της δημόσιας ζωής).

Θα προσπαθήσει εξηγήσει τα γνωστά, ότι το μνημόνιο ήταν η μόνη οδός σωτηρίας, θα υποσχεθεί ξανά ότι η άρση των αδικιών θα γίνει όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία και μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι πρώτοι λαμβάνοντες θα είναι αυτοί που πρώτοι υπέστησαν την αφαίμαξη. Υπέρ του μάλλον θα αποβεί η πρόσκληση - πρόκληση προς την αντιπολίτευση να τεκμηριώσει την …μαεστρία που διαθέτει ώστε να εξαφανίσει το έλλειμμα μέσα σε ένα μόνο χρόνο ( α ρε Κόπερφηλντ, κρίμα που δεν είσαι έλληνας, θα έκανες καριέρα ως αρχηγός αντιπολίτευσης).

Από το Μαξίμου υπάρχουν αδιόρατες νύξεις που αποτυπώνουν τους κυβερνητικούς προβληματισμούς (ίσως και σχεδιασμούς ;), ότι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι καταψηφισθούν μαζικά, η κυβέρνηση, δια της τεθλασμένης των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα έχει χάσει την «δεδηλωμένη», άρα ενδεχομένως να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις! Αυτό για κάποιους «υποψιασμένους» αποτελεί ένα εκβιαστικό δίλημμα, που τίθεται προς την κοινωνία η οποία θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και την βάσανο των νέων εκλογών. Ωστόσο υπάρχει η αντικειμενική πραγματικότητα: Αν το ΠΑΣΟΚ δεν υποστεί μιας μικρής έκτασης διαχειρίσιμη ήττα αλλά εκλογική καθίζηση, θα βρεθεί αντικειμενικά σε αδυναμία διακυβέρνησης - πολύ περισσότερο που την επαύριο των εκλογών, εάν δικαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, πέρα από την αυξημένη επιθετικότητα της αντιπολίτευσης, στο κυβερνών κόμμα θα βγουν τα μαχαίρια που ακόμη είναι στα θηκάρια και θα αρχίσει ένας μικρός εμφύλιος.

Μην έχετε αμφιβολία ότι οι πρώτοι στόχοι θα είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την «νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική» που ακολούθησε, και ο Γ. Ραγκούσης για τις αυτοδιοικητικές του επιλογές. Κατηγορείται ότι την ώρα που το κίνημα δημοσκοπικά φυλλορροούσε, σε συνεργασία με το Μαξίμου, επέβαλε πρόσωπα χωρίς αποδοχή στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ερήμην τους ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας - πως έπαιζαν οι μουσικοί την ώρα που βυθιζόταν ο Τιτανικός… ε, κάπως έτσι...
http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=4248&reftab=37&t=ΠΑΣΟΚ-σε-ρότα…Τιτανικού


Δεν υπάρχουν σχόλια: