Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Χρυσόψαρα
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ πριν από την αποφράδα εκείνη Παρασκευή του Απριλίου που ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Καστελλόριζο, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξηγούσε κατ’ ιδίαν πως «µε τον Ντοµινίκ το ΔΝΤ δεν είναι όπως το ξέραµε – έχει γίνει αναπτυξιακό». Οι άνθρωποι του Παπανδρέου είχαν ήδη ανοίξει κανάλια επαφής µε τον Ντοµινίκ Στρος-Καν – εξ ου και τον ανέφεραν µεταξύ τους µε το..
µικρό του.

ΕΙΝΑΙ Ο ίδιος Ντοµινίκ που, σε συζητήσεις µε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον το περασµένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής των 110 δισ. ευρώ του Μνηµονίου. Αυτό σε ό,τι αφορά το ποσοστό του ΔΝΤ και εφόσον συµφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει βάλει και τα περισσότερα λεφτά.

ΤΑΔΕ ΕΦΗ Ντοµινίκ, λοιπόν. Ηταν ένα καλό νέο για το οικονοµικό επιτελείο. Μια ζωντανή απόδειξη ότι η Ελλάδα πάει καλά και η τρόικα δεν επείγεται να µας βάλει το µαχαίρι στον λαιµό για να πάρει τα λεφτά πίσω. Αν δεν έµπλεκαν οι γραµµές Παπακωνσταντίνου - Γιούνκερ για τα περί διεφθαρµένης Ελλάδας, θα ήταν και το µόνο νέο από την Ουάσιγκτον. ΑΝ ΟΙ ασχολούµενοι µε την πολιτική δεν είχαν µνήµη µερικών λεπτών όπως τα χρυσόψαρα, θα επισήµαιναν ότι ο Γιούνκερ ήταν πριν από δέκα χρόνια ό,τι, τηρουµένων των αναλογιών, είναι ο Ντοµινίκ σήµερα. Ενας ευρωπαίος πολιτικός µε κάπως παράξενο όνοµα και φιλική διάθεση προς την Ελλάδα. Ο Στρος-Καν είναι αναπτυξιακός. Ο Γιούνκερ πάλι ήταν από αυτούς που βοήθησαν στο να µπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Οι φωτογραφίες µε τον Σηµίτη και τον Καραµανλή – µε τα χαµόγελα και τη χαλαρή κινησιολογία – επιβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ ήταν ένας δικός µας άνθρωπος στις Βρυξέλλες.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ το πώς ο Γιούνκερ µετατράπηκε από φιλέλληνα σε κάποιον που προκάλεσε πολιτικό µπάχαλο µεταξύ τριών ελλήνων πρωθυπουργών µε τις δηλώσεις του. Οταν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλάζουν και οι πολιτικές συµπεριφορές. Τούτου δοθέντος, επιστρέφουµε στον ΣτροςΚαν. Είναι γεγονός ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν φερθεί πιο πολιτικά από τους εκπροσώπους των άλλων εταίρων της τρόικας. Το βεβαιώνουν όσοι υπουργοί έχουν συναντήσει το κλιµάκιο, κάνοντας µνεία στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόµσεν.

ΩΣΤΟΣΟ, ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι τυχαίο. Ο Ντοµινίκ είναι ακόµη στο ΔΝΤ. Οι δηµοσκοπήσεις όµως τον εµφανίζουν να ρίχνει δώδεκα µονάδες στον Νικολά Σαρκοζί. Το 2011 είναι η χρονιά που θα αποφασίσει αν θα κατέβει ή όχι υποψήφιος πρόεδρος. Με τη Γαλλία στους δρόµους κατά της µεταρρύθµισης του εκεί Ασφαλιστικού, ο Ντοµινίκ έχει κάθε λόγο να φαίνεται προοδευτικός στο ΔΝΤ και, κυρίως, σωτήρας χωρών όπως η Ελλάδα, που προκαλούν µεγάλη συµπάθεια στους Γάλλους. Ιδίως αν σκέφτεται να την κάνει από την Ουάσιγκτον.

Οπερ σηµαίνει πως κινδυνεύουµε να µείνουµε στα κρύα του λουτρού, αγκαλιά µε τους Γερµανούς που ήδη µουγκρίζουν στο θέµα της επιµήκυνσης του Μνηµονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: