Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

»Χερι χερι Με τον ΚαραΜανλη

Του Διονύση Νασόπουλου ΝΕΑ

ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ της Ν.Δ. µε πρωταγωνιστικό ρόλο, κατά καιρούς, στις µηχανορραφίες και την εσωκοµµατική ίντριγκα υποστηρίζουν ότι ο Αντώνης Σαµαράς άρχισε τον περασµένο Δεκέµβριο τη δική του πορεία στην ηγεσία του κόµµατος όντως µε πρόθεση να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του πρόσφατου παρελθόντος. Αλλά το µπρα ντε φερ που άρχισε µε τον..

Κώστα Καραµανλή έµεινε στη µέση. Τα ίδια στελέχη εκτιµούν ότι σε αυτήν την υπαναχώρηση οδήγησαν δύο κοµβικής σηµασίας γεγονότα που στην πραγµατικότητα έδειξαν ότι η αλλαγή φρουράς µπορεί να έχει εµπεδωθεί στα ηγετικά κλιµάκια της Ρηγίλλης αλλά σε επίπεδο στελεχών και στη βάση τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Η ρήξη µε την Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι ένα από αυτά. Η διαγραφή της πρώην υπουργού, όπως λένε, ήταν µάλλον µια εύκολη κίνηση και δεν αποτελεί κρίσιµο σταθµό. Αντιθέτως, καθοριστικής σηµασίας για τις µετέπειτα κινήσεις του κ. Σαµαρά υπήρξαν οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ τον περασµένο Απρίλιο και το Συνέδριο του κόµµατος στα τέλη Ιουνίου. Στην ΟΝΝΕΔ ο σαµαρικός Κων. Χατζής ηττήθηκε πανηγυρικά από τον καραµανλικό Ανδ. Παπαµιµίκο. Η Ρηγίλλης, όταν η εκλογική µάχη φαινόταν ότι έχει κριθεί, επιδίωξε να εµφανιστεί ως ουδέτερη αλλά ελάχιστοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο Κων. Χατζής (στέλεχος του γραφείου Σαµαρά) θα διεκδικούσε τα ηνία της κοµµατικής νεολαίας χωρίς τις «ευλογίες» του νέου προέδρου. Η άνετη επικράτηση Παπαµιµίκου ήταν τραυµατική για τη νέα ηγεσία που, ουσιαστικά, έλαβε το µήνυµα ότι στη βάση οι καραµανλικοί ελέγχουν ακόµη το παιχνίδι. Το µήνυµα επαναλήφθηκε και στις κάλπες του Συνεδρίου για την Πολιτική Επιτροπή (πρώην Κεντρική Επιτροπή). Ο πυρήνας των καραµανλικών παρέµεινε αλώβητος, οι «µουτζαχεντίν» του κ. Σαµαρά, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, έµειναν εκτός. Και οι µετέπειτα κινήσεις δείχνουν ότι το µήνυµα ελήφθη. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος τοποθετήθηκε γραµµατέας του κόµµατος, ο Ευρ. Στυλιανίδης βγήκε από το ψυγείο, το Βατοπέδι µπήκε στο πλυντήριο. Το αντάλλαγµα είναι ότι οι καραµανλικοί στηρίζουν τον κ. Σαµαρά ή, τουλάχιστον, δεν τον υπονοµεύουν.

Το ερώτηµα είναι εάν αυτό θα διαρκέσει. Με τον τρόπο του το έθεσε χθες και ο Π. Καµµένος, υπογραµµίζοντας ότι «ο Καραµανλής βρίσκεται δίπλα στον Σαµαρά, αυτήν τη στιγµή...». Οταν θα απαντηθεί, θα ξέρουµε και αν το µπρα ντε φερ έµεινε στη µέση ή έχει ήδη κριθεί...



Δεν υπάρχουν σχόλια: